Industria și-a continuat avansul în iulie, cifra de afaceri și comenzile noi au crescut. Scăderi în sectorul extractiv și în energie

Industria și-a continuat avansul în iulie, cifra de afaceri și comenzile noi au crescut. Scăderi în sectorul extractiv și în energie
scris 8 sep 2015

Cifra de afaceri și comenzile noi din industrie au crescut cu 2,7%, respectiv 3,9% în primele 7 luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2014, confirmând trendul pozitiv al industriei consemnat în primul semestru din 2015, când aceasta a contribuit cu 0,5% la creșterea de 3,8% a PIB, printr-o majorare cu 2,2% a volumului său de activitate.

Potrivit datelor INS, în perioada ianuarie-iulie 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut per ansamblu cu 2,7%,  în special grație creșterii industriei prelucrătoare (+2,8%), în condițiile în care industria extractivă a scăzut cu 2%.  

Urmărește-ne și pe Google News

"Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s‐au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+7,8%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+5,7%), industria bunurilor intermediare (+4,7%) și industria bunurilor de uz curent (+1,5%). Scăderi s‐au înregistrat în industria  energetică (‐19,3%)", se arată în comunicatul INS.

În primele 7 luni ale anului, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut pe ansamblu cu 3,9%, datorită  creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată  (+20,4%), industria  bunurilor intermediare (+5,4%), industria  bunurilor  de capital  (+2,8%) și industria bunurilor de uz curent (+1,1%). 

În iulie 2015, comparativ cu luna anterioară, iunie 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut per total cu  2,2%, ca urmare a creșterii cu 2,8% a industriei prelucrătoare, compensată de scăderea amplă, de 17,3%, din industria extractivă. Pe marile grupe industriale s‐au înregistrat creșteri în industria energetică (+12,4%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%)  și industria bunurilor intermediare (+0,8%), scăderi consemnându-se în industria bunurilor de capital (‐1,7%) și în cea a bunurilor de folosință îndelungată (‐0,2%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna iulie 2015, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 1,8%, ca urmare a creșterilor  înregistrate  în  industria  bunurilor  de uz curent (+4,3%) și industria bunurilor de  capital  (+3,8%). Scăderi au înregistrat industria bunurilor de folosință  îndelungată  (‐4%)  și industria bunurilor intermediare (‐1,2%).

Față de aceeași lună din 2014, în iulie 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 6,4%, în condițiile în care industria prelucrătore a consemnat un avans de 6,9%, iar cea extractivă – un declin de 11,5%. Pe marile grupe industriale, creșteri au înregistrat industria bunurilor de capital (+11,9%), industria bunurilor de folosință  îndelungată (+9,4%), industria bunurilor de uz curent (+6,7%) și industria bunurilor intermediare (+4,8%), iar industria energetică a scăzut cu 6,9%.

În ceea ce privește comenzile noi, în iulie anul acesta, comparativ cu iulie 2014, industria a consemnat, per ansamblu, un avans de 13,3%, ca urmare a majorării comenzilor noi în toate grupele industriale, respectiv industria bunurilor de folosință  îndelungată (+24,7%), industria bunurilor de capital (+21,6%), industria bunurilor de uz curent (+4,7%) și industria bunurilor intermediare (+3,9%).

În primul semestru al acestui an, industria, cu o pondere de 22% la formarea PIB, a avut o contribuție pozitivă de 0,5% la creșterea economică, volumul său de activitate majorându-se cu 2,2%. Economia României a crescut cu 3,8% în primele 6 luni din 2015, însă ritmul de creștere economică a încetinit semnificativ în al doilea trimestru, la doar 0,1% față de primele trei luni ale anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cifra afaceri industrie
comenzi noi industrie
ins
pib