Activitatea din industrie a înregistrat, în decembrie 2019, o contracție puternică, iar scăderea comenzilor pentru export a atins un record istoric, până la 32 de puncte, relevă rezultatele Barometrul Industriei din România, întocmit de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și IRSOP, dat publicității miercuri.
Conform documentului, în ceea ce privește producția, volumul a înregistrat o scădere la 40 de puncte, cu 10 puncte sub granița de 50 între expansiune și contracție. Totodată, stocurile au fost în contracție permanentă pe întreg anul trecut și au rămas contractate la 47 de puncte, în decembrie, scrie Agerpres.
Pe cerere, comenzile noi au căzut de la 53, în noiembrie 2019, la 40 în decembrie 2019, iar lipsa comenzilor se va simți în activitatea din lunile următoare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest context, analiza de specialitate relevă faptul că, în decembrie 2019, comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte. "Căderea brutală arată ca și cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piața externă. E greu de presupus cum si când se va restabili activitatea de export", se notează în concluziile Barometrului.
Pe de altă parte, importurile de materii prime s-au contractat masiv, de la 56 în noiembrie, la 45 în decembrie. "Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile și le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicații asupra volumului activității", este concluzia persoanelor intervievate.
La capitolul forței de muncă, numărul salariaților a rămas contractat la 47 de puncte, în condițiile în care, de aproape doi ani, indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenția managerilor de a conserva în loc de a crește numărul actual de salariați. Previziunile pentru 2020 vorbesc despre posibile tendințe de disponibilizare, pe fondul scăderilor repetate de activitate ce a culminat cu contracția din decembrie 2019.
Potrivit sursei citate, costurile de producție au scăzut 64 de puncte, în decembrie (de la 69, în noiembrie 2019), dar se află tot în zona de creștere, cu peste 50 de puncte. "Un personal constant menține costurile ridicate, dar în lumina slăbirii masive a activității, cheltuielile salariale vor deveni curând nesustenabile. Prețurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas de trei luni pe loc la 55 de puncte. Nu cresc și nu scad, dar semnalează că firmele se bazează pe prețuri pentru a maximiza veniturile în condiții de cerere slabă", se menționează în concluziile indexului.
Cât privește așteptările managerilor, indicatorul global de încredere al acestora în redresarea activității peste o jumătate de an arată un salt la 70 de puncte, de la 64 în noiembrie. "În stadiul actual de comprimare a industriei, așteptările managerilor seamănă mai mult cu speranța decât cu realismul", susțin realizatorii Barometrului.