Temeri în România pentru coronavirus: Idee de termo-scannere în aeroporturi. "Riscul există, nu poate fi exclus!"

Temeri în România pentru coronavirus: Idee de termo-scannere în aeroporturi. "Riscul există, nu poate fi exclus!"
scris 22 ian 2020

Autoritățile române propun achiziția de termo-scannere pentru amplasarea pe aeroporturile internaționale, pentru a fi depistate persoanele cu febră, în vederea prevenirii apariției și răspândirii unor infecții cu coronavirus în România. De asemenea, s-a stabilit că eventualele cazuri vor fi tratate la "Matei Balș", "Victor Babeș" și la spitalele de boli infecțioase din Iași, Cluj și Timișoara, iar toate autoritățile de sănătate publică, inclusiv medicii de familie, vor fi informate privind definiția de caz. "Riscul există, el nu poate fi exclus, dar dacă vedem că în afara Chinei până în momentul de față sunt șase-șapte cazuri, atunci în momentul de față discutăm de o probabilitate redusă, dar cu siguranță nu putem să excludem apariția unui caz și în România și în Uniunea Europeană în general", a afirmat medicul Alexandru Rafila.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că s-a întrunit Grupul de lucru pentru monitorizarea și managementul posibilelor infecții cu coronavirus, constituit din reprezentanți ai MS, Ministerului de Interne și specialiști în domeniu, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Rețeaua de sănătate Regina Maria semnează o nouă tranzacție, tot cu medicul Simedrea, de la care a luat spitalul Premiere CITEȘTE ȘI Rețeaua de sănătate Regina Maria semnează o nouă tranzacție, tot cu medicul Simedrea, de la care a luat spitalul Premiere
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Acest grup de lucru se va întâlni săptămânal și de câte ori este nevoie. S-a luat în discuție și gripa aviară, s-a luat în discuție și sezonul gripal care a început și s-a stabilit un set de măsuri pentru prevenire, diagnosticare și tratament", a spus Tătaru.

Președintele Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a explicat că sunt trei categorii de măsuri.

"Știți că astăzi la Geneva este o ședință de urgență convocată de directorul general al OMS. În cazul în care - și e foarte probabil - să se declare urgență la nivel global această infecție, noi am făcut, în afară de grupul de lucru, nominalizarea unităților sanitare care să primească pacienții, este vorba de Spitalele de Boli Infecțioase Matei Balș și Babeș din București și cele de boli infecțioase din Iași, Cluj și Timișoara. S-a stabilit achiziția de reactivi și pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariției unor cazuri suspecte și bineînțeles există un set de măsuri de alertare a autorităților de sănătate publică și a tuturor unităților sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiția de caz încât să fie informați dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă și care, trebuie să spunem foarte clar în acest moemnt, a călătorit sau a avut contact cu o persoană care a călătorit în China", a adăugat el.

El a menționat că, în ceea ce privește măsurile de la aeroport, sunt similare cu cele care au fost utilizate și în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informații care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilita tea de achiziție de termoscannere care să evidențieze eventualele persoane cu febră și care ar putea să răspunde definiției de caz ș nu în ultimul rând constituirea de echipe care să asigure permanența serviciilor medicale în aeroporturile internaționale.

Răspunzând unei întrebări, Rafila a spus că riscul apariției de cazuri în România nu poate fi exclus.

"Riscul există, el nu poate fi exclus, dar dacă vedem că în afara Chinei până în momentul de față sunt șase-șapte cazuri, atunci în momentul de față discutăm de o probabilitate redusă, dar cu siguranță nu putem să excludem apariția unui caz și în România și în Uniunea Europeană în general", a afirmat el.

La rândul său, medicul Adrian Streinu-Cercel a spus că, în cazul apariției unor cazuri de îmbolnăviri, acești pacienți în mod obligatoriu vor fi izolați, câte unul în rezervă.

"Acestea sunt condiții obligatorii la început de eveniment epidemiologic (...) Avem experiența de pe vremea SARS-ului, avem experiența cu pandemia, experiență slavă Domnului, din păcate România are, ca atare nu reinventăm roata. Noi am făcut o recomandare și va fi transmisă de MS Ministerului Transporturilor astfel încât să ia în calcul amplasarea de astfel de camere termice pentru determinarea pacienților cu febră. (...) Oricum, datorită modificării circulației microorganismelor pe Terra, încet, încet, fie că nu e anul ăsta, dar la anul sigur va deveni standard operațional pe toate aeroporturile internaționale din lume", a spus el.

El a explicat că trebuie cumpărați reactivi

"Este vorba de un nou virus, are o altă structură genetică și ca urmare primerii sunt puși la dispoziția de OMS printr-o companie din Germania de unde îi achiziționăm și noi. Este o singură filieră, ca să nu își puănă lumea problema că am luat din altă parte, și este standardizată. Lucrăm standardizat, vom avea un diagnostic cât se poate de clar și de certitudine și acest lucru îl face Balș", a afirmat acesta.

Streinu a mai spus că va fi redactat un chestionar la intrarea în țară, întrucât timp de 14 zile o persoană poate fi infectată, dar să fie în perioada de incubație.

viewscnt
Afla mai multe despre
termo-scannere
coronavirus