Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care prelungește pentru anul viitor interdicția de acordare a tichetelor de masă, a primelor și a altor facilități sociale. Neacordarea în continuare a acestor plăți este luată în calcul în condițiile în care PSD se pregătește să preia guvernarea și să aplice propriile măsuri.
Ordonanța amână cu încă un an, până la 31 decembrie 2017, dreptul părinților de a primi 500 de euro pentru fiecare nou-născut. Și pentru anul viitor va fi suspendată, ca în ultimii ani, acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I - IV.
În același timp, ordonanța anulează articolul care astăzi prevede că "Statul sprijină educația timpurie, ca parte componentă a învățării pe tot parcursul vieții, prin acordarea unor cupoane sociale în scop educațional".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
PSD va putea însă reintroduce aceste plăți dacă va dori și va avea spațiu în buget.
În 2012, înainte ca USL să preia guvernarea, Cabinetele Boc și Ungureanu au decis interdicții similare. La acel moment, Victor Ponta, care urma să preia postul de prim-ministru, a criticat neacordarea acestor plăți, dar nu le-a mai introdus deloc nici el după ce a preluat guvernarea.
Tichetele de masă și primele sunt suspendate din 2009, când a izbucnit criza financiară.
Liderul sindical cartel Alfa, Bogdan Hossu, a acuzat, la Antena 3, o înțelegere între premierul Dacian Cioloș și liderul PSD, Liviu Dragnea, care se pregătește să formeze Guvernul, pentru menținerea austerității, bazat pe această ordonanță care amână plățile sociale un an, nu doar cel mult o lună.
Ordonanța permite și menținerea numărului actual de angajați în primării, deși unele ar trebui să renunțe la personal, pentru că a scăzut populația.
Consecința ar fi ca un număr de peste 2.400 de angajați să fie disponibilizați din 1.010 primării, iar alte peste 440 de primării, ale localităților în care populația a crescut, să poată angaja aproape 1.200 de angajați.
CITEȘTE ȘI Dragnea anunță că salariul minim va fi ridicat din ianuarie la 1.450 de leiOrdonanța pregătită de actualul Guvern, aflat pe finalul mandatului, stabilește că, anul viitor, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2016 în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții și nu se aplică valoarea de referință și coeficienții de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuți în anexele la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
În anul 2017, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare se menține la același nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2016, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
Sunt avute însă în vedere majorările salariale agreate anterior pentru învățământ.
Și anul viitor munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, vor fi compensate numai cu timp liber, nu cu bani.
În bugetele pe anul 2017 ale instituțiilor și autorităților publice nu vor fi prevăzute sume nici pentru acordarea de tichete-cadou, prime de vacanță și vouchere de vacanță personalului din cadrul acestora.
Vor fi înghețate la actualul nivel și indemnizațiile pentru persoanele persecutate în regimul comunist, veterani și văduve de război, revoluționari.
În anul 2017, pentru consilierii locali, respectiv consilierii județeni, indemnizațiile de ședință prevăzute la art. 34 alin. (2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, sunt stabilite prin aplicare la indemnizațiile corespunzătoare primarilor, primarului general, respectiv președinților consiliilor județene stabilite pentru luna decembrie 2013.
"Neadoptarea în regim de urgență a măsurilor propuse ar genera un impact asupra deficitului bugetului general consolidat de 6,08% din PIB în anul 2017, ceea ce presupune un deficit bugetar în 2017 de 9,76% din PIB. În aceste condiții se depășește pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar prevăzut de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, ceea ce va determina declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv", este argumentul cu care Guvernul explică faptul că a pregătit toate aceste decizii.