Guvernul ia măsuri împotriva pestei porcine și instituie zonă de risc pe 20 km distanță de granița cu Ucraina

Guvernul ia măsuri împotriva pestei porcine și instituie zonă de risc pe 20 km distanță de granița cu Ucraina
scris 9 nov 2016

Fâșia de teren aflată pe o distanță de 20 km de la frontiera cu Ucraina spre interiorul țării a fost declarată de Guvern drept zonă de mare risc pentru posta porcină. România se află în situația de risc iminent față de această boală, în urma cazurilor de pestă porcină africană din Ucraina și în Republica Moldova, iar Executivul a adoptat miercuri o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea acesteia pe teritoriul național.

Profit.ro a relatat încă de a începutul anului că România înregistrează în prezent la cel mai mare grad de risc sesizat vreodată în cazul pestei porcine africane.

Urmărește-ne și pe Google News

Patronatul din domeniu a avertizat recent asupra acestor riscuri, iar ministerul de resort a interzis orice import de carne de porc din cele două state vecine.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit programului aprobat de Guvern, în scopul detectării timpurii a virusului pestei porcine africane sunt următoarele, va fi necesară notificarea imediată a medicului veterinar de liberă practică sau a medicului veterinar oficial a cazurilor de îmbolnăvire sau moarte a animalelor susceptibile, în vederea examinării și a recoltării de probe pentru laborator.

Va fi demarată totodată supravegherea intensivă, prin inspecții ale porcilor domestici și ale porcilor mistreți, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării, începând de la frontiera cu Ucraina și cu Republica Moldova.

Supravegherea va fi realizată și în cazul populației de porci domestici și de porci mistreți aflate în localitățile, în fondurile cinegetice, în parcurile naționale și suprafețele Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”, situate de-a lungul șoselelor naționale și ale autostrăzilor pe care pot circula mijloace de transport care vin din Ucraina și din Republica Moldova.

În premieră cu stand propriu la Târgul de Turism de la Londra, Bucureștiul se poziționează ca destinație culturală ieftină și sigură CITEȘTE ȘI În premieră cu stand propriu la Târgul de Turism de la Londra, Bucureștiul se poziționează ca destinație culturală ieftină și sigură

Autoritățile vor întări controlul în punctele de trecere a frontierei de stat asupra produselor de origine animală aflate în bagajele persoanelor și în coletele sosite din țări terțe, precum și asupra mijloacelor de transport, în vederea preîntâmpinării introducerii frauduloase a unor alimente de origine animală prin care se poate transmite pesta porcină africană.

În zonele de mare risc va fi supravegheată săptămânal evoluția mortalității la porcii aflați în exploatații și în fondurile cinegetice, în parcurile naționale și suprafețele Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”, crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare, pentru porcii mistreți.

Actul normativ cuprinde, se asemenea, măsurile de profilaxie și control care se aplică la porcii domesticiți din exploatațiile de pe teritoriul României.

Astfel, în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de așternut cu iarbă sau fân provenite din zonele aflate sub restricții. De asemenea, creșterea porcinelor domestice în spații neîngrădite și neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreți este strict interzisă.

În exploatațiile comerciale de porcine domestice, medicul veterinar de liberă practică cu contract de prestări servicii veterinare are obligația de a comunica direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județeană, modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor și numărul animalelor moarte din exploatație.

Un alt capitol se referă la măsurile care se aplică pentru porcii mistreți din fondurile cinegetice, parcurile naționale, Rezervația Biosferi ”Delta Dunării”, crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare.

Printre aceste măsuri se află și obligația ca în crescătoriile de vânat și în complexurile de vânătoare să existe un contract cu un medic veterinar de liberă practică care să asiste partidele de vânătoare, să examineze vânatul, să recolteze probele și să certifice transporturile de vânat către centrele de procesare.

8 măsuri de securitate pentru POS-urile din industria de retail CITEȘTE ȘI 8 măsuri de securitate pentru POS-urile din industria de retail

Direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană are obligația să informeze periodic proprietarii crescătoriilor de vânat și ai complexurilor de vânătoare cu privire la situația epizootologică a bolilor la porcii mistreți care evoluează în comunitatea europeană și în țările terțe din jurul României.

Conform programului Guvernului, din momentul confirmării oficiale a primului focar de pestă porcină africană în România vor aplicate, în zonele cu restricții pentru teritoriul considerat infectat, o altă serie de măsuri.

Cotele de vânătoare vor fi analizate de Ministerul mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Autoritatea Națională Sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, și vo fi stabilite pentru eventuala reducere a populației de porci mistreți existente.

În acest context, va fi permisă administrarea de hrană pentru momirea porcilor mistreți la locurile de pândă, fiind în schimb interzisă hrănirea pe parcursul iernii a porcilor mistreți.

În astfel de cazuri, autoritățile vor încuraja vânătorea care are ca obiect anumite categorii de proci mistreți, îndeosebi pentru femelele adulte și sub-adulte, ținta vânătorii fiind atingerea densității de 0,5 mistreți pe km² sau mai redusă, pentru a împiedica răspândirea bolii.

ANSVSA și direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene vor desfășura campanii de informare și avertizare periodice, pentru informarea tuturor categoriilor de persoane care pot veni în contact cu porcii mistreți, referitor la strategia stabilită pentru profilaxia și controlul bolii.

În cazul măsurilor ce se vor întreprinde pentru lichidarea eventualelor focarelor de pestă porcină africană, vor fi aprobate și despăgubiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta
porcina
guvern
masuri
mistreti