Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de 235,7 milioane de lei, peste suma programată și la dobânzi în scădere.
Băncile și alți investitori au depus oferte de circa 366 de milioane de lei pentru obligațiunile scadente în octombrie 2030, față de un prospect de 100 de milioane de lei. Finanțele au împrumutat, în cele din urmă, 235,7 milioane de lei la un randament mediu de 3,85% pe an.
Randamentele sunt în scădere cu circa 0,1 puncte procentuale față de licitația la aceeași scadență ținută în urmă cu o lună și cu aproape 0,4 puncte procentuale față de cea din iulie, evoluție ce vine pe atât pe fondul reducerii dobânzii de referință de către banca centrală cu 0,25 pp, dar și al ameliorării sentimentului de risc asociat României.
CITEȘTE ȘI Erste: Industria românească își revine mai lent comparativ cu alte țări din regiune, precum Ungaria, Polonia, Cehia sau Serbia. România nu reușește să țină pasul cu revenirea încrederii în Germania, principalul partener comercialDobânzile pe 10 ani ajunseseră aproape de 6% în martie, când panica generată de pandemia COVID 19 a afectat piețele financiare. A fost nevoie de reducerea dobânzii cheie de la 2,5% la 1,5% pentru ca randamentele pe termen lungă să scadă sub nivelul de la începutul lunii martie.
Pe de altă parte, presiune pe creșterea dobânzilor vine din cererea mai mare de împrumuturi a statului, care are de acoperit un deficit bugetar cel puțin dublu în acest an, estimat de analiști la 9-10% din produsul intern brut și un necesar de finanțare de 13% din PIB, potrivit Consiliului Fiscal. La ultima rectificare bugetară deficitul este prevăzut la 91 de miliarde de lei.
În condițiile unor sume atât de mari necesare, Executivul a apelat la împrumuturi mai mari din afară, de unde a luat circa 10 miliarde de euro, inclusiv pentru plata unor datorii scadente.