Peste 400 de muncitori de la fabrica de mașini de gătit Electrolux din Satu Mare au început, luni, cea de-a șaptea săptămână de grevă, liderul sindicatului Samus, Sorin Faur, spunând că așteaptă o "decizie înțeleaptă" din partea confederației Cartel Alfa, reunită al Predeal.
Greva de la Electrolux a început pe 4 martie, pe perioadă nedeterminată. Potrivit sindicaliștilor, muncitorii cer o creștere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră. Circa 250 dintre aceștia au depus sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), reclamând că nu au primit tichetele de masă pe luna anterioară, scrie Agerpres.
În total, Electrolux are 930 de muncitori, care beneficiază de contractul colectiv de muncă.
Profit.ro a relatat că vânzările Electrolux în România au crescut anul trecut cu 24,4%, până la 489 milioane de coroane suedeze (aproximativ 47,1 milioane euro), de la 393 milioane de coroane în 2017.
România este a șaptea piață ca mărime din Europa de Est (inclusiv Rusia și Turcia) în funcție de vânzări pentru Electrolux, reiese din datele financiare ale grupului suedez. La finele lunii decembrie, Electrolux avea 888 de angajați în România, față de aproape 930 de angajați în perioada similară din 2017.
Suedezii sunt acționari majoritari ai fabricii omonime din Satu Mare, unde sunt produse electrocasnice și accesorii.
Grupul mai deține o divizie de vânzări și marketing în București. Retailerul suedez pregătește separarea diviziei de electrocasnice profesionale, Elecrolux Professional, de grup și listarea acesteia pe bursă în prima parte a anului 2020.
(Sumele în euro au fost calculate de Profit.ro la un curs de schimb de 0.09635 euro pentru 1 coroană suedeză)