GRAFICE Statistica revizuiește în scădere creșterea economică pe anul trecut. Cu un deficit de aproape 9%, avansul PIB e minuscul

Economie   
GRAFICE Statistica revizuiește în scădere creșterea economică pe anul trecut. Cu un deficit de aproape 9%, avansul PIB e minuscul

Inquam Photos / Octav Ganea

Economia a performat mai prost anul trecut decât în datele inițiale publicate de Institutul Național de Statistică. Investițiile au fost și mai slabe decât se credea, în timp ce consumul a duduit, alimentat de deficitul bugetar uriaș.

Dinamica produsului intern brut a fost de doar 0,8% în 2024, valoare rectificată de la 0,9% (în comunicatul din luna martie).

Urmărește-ne și pe Google News
Analiză CNN: Motivul real al răzgândirii lui Trump în privința tarifelor este, cel mai probabil, renunțarea masivă a investitorilor la titlurile federale americane. Bursele, cu excepția celei chineze, își revin CITEȘTE ȘI Analiză CNN: Motivul real al răzgândirii lui Trump în privința tarifelor este, cel mai probabil, renunțarea masivă a investitorilor la titlurile federale americane. Bursele, cu excepția celei chineze, își revin
Evenimente

Pentru trimestrul 4, dinamica anuală a PIB (față de T4 2023) a fost recalculată în jos cu 0,3 puncte procentuale, la 0,5%, atât pentru seria brută, cât și pentru cea ajustată sezonier. Dinamica trimestrială (față de T3 2024) a fost recalculată în jos cu 0,2 pp, la 0,6%.

Pe întreg anul trecut, contribuția negativă a agriculturii la creșterea PIB a fost redusă de la -0,4% la -0,2%, contribuția impozitelor nete pe produs a scăzut de la 0,9% la 0,7%, în timp ce contribuția comerțului, care are cea mai mare pondere în formarea PIB, s-a redus de la 0,4% la 0,3%.

(De remarcat că spectacolele și activitățile recreative au ajuns să aibă practic aceeași contribuție la formarea PIB ca agricultura, de 3,1%, dar o contribuție de 0,2% la creșterea economică).

Cu alte cuvinte, deși consumul a duduit anul trecut, cu o contribuție de 3,8% la creșterea PIB, față de 3,2% în calculele anterioare, acesta a fost acoperit parțial din importuri mai mari, ceea ce a făcut ca exportul net să aibă o contribuție negativă de -2,9%. Contribuția formării brute de capital fix a fost revizuită de la -0,4% la -0,9%, adică investițiile au stat și mai rău decât se estima anterior.

PIB pe întreg anul trecut a fost de 1.760 de miliarde de lei (cu 6 miliarde sub estimarea anterioară), ceea ce înseamnă că deficitul bugetar de 152,7 miliarde de lei a reprezentat 8,7% din PIB, cu mult peste ținta inițială de 4%. Astfel, deși economia a fost puternic stimulată cu creșterea datoriei guvernamentale, acest lucru s-a văzut prea puțin în datele creșterii reale a PIB.

Economiștii se așteaptă în general ca economia să accelereze în acest an, însă cifrele sunt din nou modeste, cele mai multe estimări fiind sub nivelul de 2%. Mai mult, prognozele au tot fost reduse în ultimele luni și războiul comercial pornit de americani a determinat noi revizuiri în jos – Erste a scăzut prognoza României de la 2% la 1,8% pentru acest an și de la 3,4% la 3,1% pentru anul următor, luând în considerare tarife americane de 10% pe Europa, și nu de 20%, cum au fost anunțate inițial.

Deficitul bugetar ar trebui să scadă la 7% din PIB în acest an, însă execuția bugetară pe primele luni este din nou slabă, cu un deficit în ianuarie-februarie care ajunge la aproape 1,6% din PIB estimat pentru acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
crestere pib
prognoza crestere economica
crestere impozite
crestere taxe