Președintele SUA a decis să amâne cu 90 de zile taxele vamale mărite peste noul prag de 10% pentru țările care nu au luat măsuri de retorsiune în ultima săptămână. Excepția este China, pentru care tarifele au fost majorate la 125%. Carsten Brzeski, responsabilul cu cercetarea macro la ING, califică situația drept o nebunie și îndeamnă la precauție cu privire la așteptările privind politicile tarifare ale Washingtonului.
După ce piețele de capital au scăzut abrupt în ultima săptămână și simultan randamentul titlurilor de stat ale SUA a crescut (de la 4% la 4,5%) - rar investitorii vând și acțiunile și obligațiunile americane în același timp -, președintele Donald Trump a dat înapoi și a anunțat că țările care nu au ripostat la tarifele mărite vor fi supuse cotei (oricum mărite) de 10%.
„Cu toată sinceritatea, situația curentă nu este doar haotică, este o nebunie!”, spune Brzeski, care adaugă că banca amână publicarea iminentă a proiecțiilor lunare actualizate, având în vedere volatilitatea existentă.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Bursa americană a trecut pe verde, cu un avans al Dow Jones de aproape 8% și al Nasdaq de peste 12% (indicii mai au de recuperat 4-5% față de săptămâna trecută). ING se așteaptă ca entuziasmul să continue joi pe piețele din Asia și Europa.

„Totuși, nu uitați că am mai fost aici înainte cu anunțuri, apoi pauze, pentru ca apoi tarifele anunțate inițial să fie reintroduse din nou”, spune Brzeski.
Trump a declarat victoria, scrie economistul ING, fără să recunoască impactul „carnagiului” din piețele financiare în decizia de amânare a taxelor. Președintele SUA susține că peste 75 de țări l-au căutat să negocieze - totuși, remarcă economistul ING, printre acestea nu s-au aflat cele mai importante, care împreună sunt sursă pentru 60% din importurile americanilor.
„Având în vedere că Mexic și Canada, China și UE, cei mai importanți parteneri comerciali ai SUA, nu au intrat în negocieri, această «victorie» e ca și cu ai ține o mare petrecere pentru că echipa ta națională de fotbal favorită tocmai a câștigat împotriva San Marino. Fără supărare pentru San Marino, dar înțelegeți ce vreau să zic”.
Țările UE au agreat ieri să răspundă cu măsuri de retorsiune începând cu 15 aprilie și apoi cu 15 mai, introducând taxe suplimentare pe importurile din SUA pentru anumite produse, nu pentru întregi industrii. Economistul ING consideră că acum este probabil ca europenii să amâne măsurile.
„Deși acest lucru ar putea aduce un respiro pe termen scurt pentru exportatorii europeni, prejudiciul adus încrederii va rămâne”, consideră Brzeski.

Tarifele majorate asupra importurilor din China (care reprezintă 15% din totalul importurilor americane, deși altele vin prin numeroase țări asiatice), ar aduce 835 de miliarde de dolari, asta dacă China nu oprește exporturile, ceea ce unele corporații europene au anunțat în ultimele zile, scrie James Knightley, economist șef pentru SUA al ING.
„Astfel, e nevoie de precauție – și nu uitați, președintele Trump are nevoie de venituri pentru a finanța tăierile de taxe promise. Ar fi o surpriză dacă anunțul din această seară a fost cu adevărat o venire la «bunul simț»”.
Padhraic Garvey, șef regional al cercetării pentru regiunea Americilor, la ING, subliniază că deși piețele de capital au crescut după anunț, dobânzile de piață rămân ridicate.
El remarcă nivelul de 4,4% în care par să se fi stabilit randamentele titlurilor pe 10 ani, ceea ce semnalează că suspendarea tarifelor este importantă, dar nu s-au schimbat prea multe – tarifele ar urma să revină peste 90 de zile.