GRAFICE Profitabilitatea companiilor românești a scăzut, sub presiunea costurilor mai mari cu salariile și materia primă. Cresc restanțele la plată

GRAFICE Profitabilitatea companiilor românești a scăzut, sub presiunea costurilor mai mari cu salariile și materia primă. Cresc restanțele la plată
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris vineri, 01:26

Situațiile financiare ale firmelor din România s-au deteriorat în prima jumătate a anului trecut, pe fondul unei creșteri mai rapide a cheltuielilor, mai ales cu forța de muncă și materiile prime, comparativ cu cea a veniturilor, care au trenat pe fondul unui consum mai slab și a unei cereri externe anemice, relevă date prezentate acum. Costurile de finanțare mai mari au pus și ele presiune pe bilanțurile firmelor, ponderea companiilor vulnerabile s-a mărit substanțial, în timp ce restanțele au crescut, conform analizei Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Firmele fac un pas înapoi de la rezultatele record obținute în 2022 - cel mai bun an la aproape toate capitolele. Inflația mare din 2022-2023 a început să aibă efecte nedorite și asupra bilanțurilor contabile, după ce în primă fază au lovit în consumatori.

EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru prima jumătate a anului. Nu e unul încurajator, dar iunie devine cea mai bună lună din acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru prima jumătate a anului. Nu e unul încurajator, dar iunie devine cea mai bună lună din acest an

Randamentul capitalurilor (ROE) a scăzut în iunie 2023 cu 2,9 puncte procentuale, față de iunie 2022, la 20,8%, arată datele publicate de Banca Națională a României. Calculele sunt făcute pe bilanțurile depuse de 38.000 de firme, care au generat 86% din cifra de afaceri din economie și au angajat 64% din salariați. La finele lui 2022, ROE atinsese 28,7%, cel mai mare nivel de când avem date.

Profitul net la nivel agregat a scăzut cu 12,6% față de primul semestru din 2022. Dacă dinamica s-a menținut până la finele lui 2023, atunci profitul net a scăzut anul trecut cu circa 25 de miliarde de lei, față de rezultatul record de 200 de miliarde de lei atins în 2022.

INFOGRAFICE Prețurile apartamentelor cresc din nou. Reducerea costurilor de împrumut poate stimula cererea CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Prețurile apartamentelor cresc din nou. Reducerea costurilor de împrumut poate stimula cererea

Marja netă de profit a scăzut cu 1,1 puncte procentuale față de iunie 2022, la 5,4%. Cele mai importante scăderi ale marjei s-au înregistrat în sectorul imobiliar (-8,6 puncte procentuale, până la 14,3%), agricultură (-6,6 pp, la 5,8%) și industrie extractivă (-6,2 pp, la 14,4%), mai arată datele de la BNR. Marja netă a crescut în sectorul serviciilor (+2,1 pp, la 4,67%). Industria extractivă rămâne sectorul cel mai profitabil, urmat de sectorul imobiliar.

Rezultatele companiilor au fost afectate de creșterea cheltuielilor cu 5,1%, față de o creștere a veniturilor cu 4,1%.

„Pe fondul presiunilor provenite din evoluțiile ratei inflației și a majorării salariului minim pe economie, companiile și-au majorat cheltuielile cu personalul”, arată BNR.

CARBURANȚI Ponderea taxelor în prețul la pompă se apropie de 50% în urma majorării semnificative de astăzi a accizelor. La cât au ajuns prețurile CITEȘTE ȘI CARBURANȚI Ponderea taxelor în prețul la pompă se apropie de 50% în urma majorării semnificative de astăzi a accizelor. La cât au ajuns prețurile

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 36%(!) față de semestrul 1 din 2021, respectiv cu 20% față de semestrul 1 din 2022, la peste 125 de miliarde de lei. Cheltuielile cu materiile prime s-au majorat și ele cu 33%, respectiv 2,3%, la 209 miliarde de lei. Cheltuielile cu utilitățile au crescut cu 80% față de 2021 și categoria alte cheltuieli materiale cu 87%, dar au avut doar o creștere redusă comparativ cu 2022.

Și creșterea dobânzilor (care s-au dublat față de 2020-2021, cu un vârf de peste 10% la lei) a afectat firmele, deși acestea în general se finanțează mai puțin prin credite bancare sau de la IFN, preferând finanțarea cu credit furnizor și credit acționar.

„Capacitatea companiilor nefinanciare de onorare a serviciului datoriei a fost afectată de reducerea profitului, concomitent cu creșterea costurilor de finanțare”, arată BNR.

Zeci de persoane s-au îmbolnăvit pe aeroportul din Kuala Lumpur CITEȘTE ȘI Zeci de persoane s-au îmbolnăvit pe aeroportul din Kuala Lumpur

Ponderea companiilor vulnerabile la rata dobânzii a fost de 33% din numărul total de companii care înregistrează cheltuieli cu dobânzile în iunie 2023, cu 7 puncte procentuale peste nivelul înregistrat în iunie 2022.

Cea mai ridicată pondere a companiilor vulnerabile se află în sectorul imobiliar (53%), urmat de agricultură (49%), în timp ce comerțul înregistrează cea mai redusă pondere a companiilor încadrate în această categorie (27%). Cu excepția sectorului imobiliar, cele mai multe companii din restul sectoarelor au o marjă EBIT/cheltuieli cu dobânzile de peste 250%, nefiind în zona de risc.

Disciplina la plată a firmelor s-a deteriorat față de iunie 2022, cu o creștere a restanțelor cu 4,8%. Dacă excludem sectorul bancar și IFN, restanțele firmelor au crescut cu 11% în semestrul 1 din anul trecut, la 43,3 miliarde de lei, suma fiind împărțită în mod aproape egale între IMM și corporații.

VIDEO Guvernul declanșează programul de investiții în infrastructura medicală CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul declanșează programul de investiții în infrastructura medicală

Restanțele de peste 1 an la furnizori au crescut cu 31% la 11,8 miliarde de lei, iar cele de peste 90 de zile cu 15%, la 9,2 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
profituri firme
profitabilitate firme
roe firme
rezultate firme
marja profit firme
restante firme