Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au scăzut cu aproape 1,8 miliarde de euro în aprilie, după ce obligațiuni în euro emise de Finanțe au ajuns la scadență.
Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 62,51 miliarde de euro, la finele lunii aprilie, față de nivelul record de 64,28 miliarde de euro atins la 31 martie 2024.
Luna trecută au intrat 1,34 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor, alimentarea contului Comisiei Europene și altele.
Au ieșit de 3,1 miliarde de euro, reprezentând modificarea RMO în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligațiuni denominată în euro a Ministerului Finanțelor, în sumă de aproximativ 1,49 miliarde de euro) și altele.
Ponderea rezervei în PIB se menține la circa 18%, cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani.
CITEȘTE ȘI Cât poți negocia prețul unei case în funcție de oraș? Compromisul celui mai mic preț. Vin noi scumpiriRezervele valutare s-au majorat în ultimii ani în condițiile creșterii împrumuturilor externe pentru finanțarea deficitului bugetar. Datoria în valută reprezintă circa jumătate din datoria publică.
Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 7,19 miliarde de euro.
Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 aprilie 2024 au fost de 69.7 miliarde de euro, față de 71,18 miliarde de euro la 31 martie 2024.
CITEȘTE ȘI Șomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015Plățile scadente în luna mai 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, însumează circa 148 milioane euro.