Romgaz și-a majorat profitul cu 9% în urma eliminării contribuției de solidaritate

Romgaz și-a majorat profitul cu 9% în urma eliminării contribuției de solidaritate
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 aug 2024

Principalul producător de gaze autohton, controlat de statul român, Romgaz și-a majorat în prima jumătate a anului cu aproape 9% profitul net, în principal ca urmare a eliminării contribuției de solidaritate.

Profitul net consolidat al companiei a fost de 1.8 miliarde lei, cu 8,99%, respectiv cu 151,57 milioane lei, superior celui din perioada similară a anului anterior, “o influență pozitivă semnificativă având-o eliminarea începând cu anul 2024 a contribuției de solidaritate (în semestrul I 2023, aceasta a fost în valoare de 970,92 milioane lei)”.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest rezultat a fost obținut în condițiile majorării cu 4,3% a producției de gaze, dublată însă de o diminuare a veniturilor totale cu 19,4% sau un miliard de lei, ca urmare a a scăderii prețurilor, atât la gaze cât și la energie electrică.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
ULTIMA ORĂ Profitul Hidroelectrica a scăzut cu aproape o treime. Totul a mers în jos în S1: producția, vânzările și prețurile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Profitul Hidroelectrica a scăzut cu aproape o treime. Totul a mers în jos în S1: producția, vânzările și prețurile

Cantitatea de gaze naturale livrată în primele 6 luni ale anului a fost mai mică decât în primul semestru al anului 2023 cu 4,2%. Față de trimestrul I al anului 2024, în trimestrul al II-lea livrările de gaze au fost mai mici cu 14,29%, în timp ce veniturile din vânzarea gazelor au fost mai mici cu 31,11%.

Începând cu 1 aprilie 2024, prețurile gazelor vândute furnizorilor pentru acoperirea consumului cliențior casnici și PET-urilor au scăzut cu 20%, de la 150 lei/MWh, la 120 lei/MWh. Din cantitatea totală livrată, aceste livrări reprezintă 65,11%.

Și prețurile reglementate de vânzare a energiei electrice au fost mai reduse cu 11,1%, de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh.

Cifra de afaceri aferentă serviciilor de înmagazinare a înregistrat o diminuare de 3,7% (276,65 milioane lei în SI 2024, față de 287,29 milioane lei în SI 2023), în principal ca urmare a scăderii veniturilor din rezervarea de capacitate și a celor din injecție.

Explozia de proiecte de centrale fotovoltaice și eoliene aduce profit substanțial pentru producătorul de cabluri electrice Iproeb. Acțiunile sar la bursă CITEȘTE ȘI Explozia de proiecte de centrale fotovoltaice și eoliene aduce profit substanțial pentru producătorul de cabluri electrice Iproeb. Acțiunile sar la bursă

În ciclul de înmagazinare 2024- 2025 (început pe 1 aprilie 2024), tariful de înmagazinare a scăzut 1,74%.

Cheltuielile totale au scăzutcu 7,86% (-174,9 milioane lei), în principal datorită diminuării impozitului pe veniturile suplimentare aferente gazelor naturale (-256,86 milioane lei).

Consumul de gaze naturale estimat la nivel național a fost de 56 TWh, cu aproximativ 1% mai mare decât cel înregistrat aceeași perioadă a anului trecut, din care 9,3 TWh a fost acoperit cu gaze din import, iar diferența de 46,7 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu livrări de 25,4 TWh, ceea ce reprezintă 45,3% din consumul național și 54,3% din consumul acoperit cu gaze din producția internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
profit
rezultate
bursa
taxa de solidaritate