Germania înregistrează primul său deficit public din ultimii opt ani

Germania înregistrează primul său deficit public din ultimii opt ani
scris 26 aug 2020

Deficitul conturilor publice la nivel de land, regiuni, comune și securitate socială a atins 51,6 miliarde de euro din ianuarie în iunie, ceea ce reprezintă 3,2% din PIB-ul german aferent acestei perioade - și depășește criteriile europene care stabileasc o limită de 3% din PIB -, a anunțat Oficiul german de statistică Destatis, relatează La Tribune.

Germania încă mai afișa, la sfârșitul lui iunie 2019, un excedent de 2,7% în conturile sale publice și plasa țara în centrul unor critici în rândul partenerilor săi comerciali europeni, care regretă lipsa sa de investiții, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Din cauza circumstanțelor excepționale ale crizei covid-19, Berlinul a deblocat de urgență, în martie 2020, sute de miliarde de euro pentru economia sa. Guvernul federal a împrumutat atunci 218,5 miliarde de euro.

INFOGRAFICE Revenire importantă a creditării în iulie. Cea mai mare creștere a împrumuturilor pentru companii din ultimul an CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Revenire importantă a creditării în iulie. Cea mai mare creștere a împrumuturilor pentru companii din ultimul an

Rezultatul a fost că ”bugetul de stat a ajuns pe roșu pentru prima oară în ultimii opt ani”, relevă economista-șefă a Băncii KfW Fritzi Köhler-Geib.

Însă ”era de prevăzut și este just”, pentru că ”banii publici au fost investiți în măsuri de stabilizare vaste și rapide”, adaugă ea.

Efectele se fac resimțite asupra atmosferei afacerilor, măsurate de Institutul IFO, care a urcat în august a patra oară la rând, potrivit unui comunicat separat, emis marți de institut.

Destatis a reevauat totodată contractarea PIB-ului în al doilea trimestru din 2020 față de trimisterul precedent la -9,7%, de la -10,1%, cât a anunțat inițial, iar în primul trimestru la -2,0%, de la -2,2% anunțat anterior.

Aproape toate sectoarele economiei au contribuit la scăderea PIB-ului din aprilie în iunie, care rămâîne ”cel mai mare de când se fac statistici, în 1970”, precizează Destatis.

ECONOMIA GERMANĂ A SCĂZUT CU 11,3%

Detaliat, consumul privat a scăzut cu 10,9% din aprilie în iunie, în contextul în care numeroase magazine și restaurante au rămas închise până în mai, iar investițiile în afara construcțiilor au scăzut cu 19,6%.

Exporturile s-au contractat cu peste 20%, iar importurile cu 16% - un recul mai important decât la marea criză din 2009.

Numai cheltuielile administrațiilor publice au crescut cu 1,5% de la un trimestru la altul.

În decurs de un an, economia germană a scăzut cu 11,3% în al doilea trimestru, față de aceeași perioadă a lui 2019. Toți indicatorii de activitate indică însă o relansare pe timpul verii.

Criza covid-19 atacă structurile primei economii europene, determinând Guvernul german să ia în calcul o dublare a perioadei de indemnizare în cadrul șomajului parțial, de la 12 la 24 de luni.

Acest lucru ”ilustrează hotărârea Guvernului de a compensa cât mai mult timp posibil consecințele crizei, dar și cât de dificil va fi să se iasă din această criză”, comentează Carsten Brzeski, un economist la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
deficit