Pentru a deveni relevantă în regiune, România trebuie să-și dezvolte economia, trecând către un model care să pună accentul pe dimensiunea intelectuală, spune geostrategul George Friedman. Capital american este disponibil, însă acesta nu va veni decât dacă economia românească se restructurează în sensul de a deveni mai agilă și mai rapidă, în care oportunitățile de afaceri să se deschidă instantaneu. „Trebuie să decideți că o vreți. Nu vă uitați la noi!”
În urmă cu 5 ani, George Friedman, fondatorul furnizorului de informații și prognoze geostrategice Stratfor, avertiza în aula Băncii Naționale a României că dobândirea prosperității prin simpla apartenență a Ununii Europene a fost o iluzie și că totul depinde, până la urmă, de eforturile naționale și de stăruința în muncă.
Este un mesaj reluat acum de specialistul în afaceri internaționale, la vizita sa în România de la acest sfârșit de noiembrie: România va avea o economie națională puternică doar în măsura în care face eforturi în acest sens. SUA poate fi parte demersului prin capitalul privat, dar acest lucru nu reprezintă o prioritate a intereselor americane, iar greul va fi dus chiar de români.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UE și Marea Britanie au ajuns la un acord politic privind relațiile comerciale post-Brexit. Lira sterlină se apreciazăRomânia, în istorie, a fost uneori folosită ca un bastion contra Rusiei, alteori drept un bastion împotriva Turciei, iar în perioadele fericite, în care nimeni nu voia țara, românii au fost conduși de lideri locali pe care nu îi suportau, precum Ceaușescu.
Răspunsul la această stare de lucruri ar fi câștigarea în putere națională – definită în termeni geostrategici ca suma resurselor mobilizate în vederea urmăririi obiectivelor naționale. Aceasta constă în putere militară, care, la rândul ei, se bazează pe putere economică. „Fundația puterii americane este puterea economică. Fundația oricărei țări este puterea economică”, rezumă Friedman, invitat să conferențieze la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
Româna are posibilitatea de a-și crea o economie dinamică, care să utilizeze avantajul valorii strategice și intelectul cetățenilor. „Când mă uit la România, când mă uit la Ungaria, când mă uit la Polonia, văd o regiune cu unele dintre cele mai mari inteligențe, la costuri reduse”, spune geostrategul, el însuși născut la Budapesta, în anul 1949, într-o familie de evrei unguri. „Aș vrea să le cumpăr pe toate și să le duc în SUA. Din nefericire, se întâmplă!”
Recomandă României să acorde atenție acestui subiect. Una la fel de mare ca și cea pentru proiectarea unui tanc. „Este la fel de serios!”
„Nu vrei să faci treaba pentru companii străine”
Inteligențele pot angrena o economie puternică, iar în momentul în care un astfel de angrenaj se va construi, deja se va putea pune problema construirii unei baze aeriene militare de anvergură în Transilvania. „Altfel, deveniți colonie (dependency)!”, vine avertismentul.
Cel care în anul 2015 a părăsit Stratfor afirmă că pentru noua sa companie Geopolitical Futures folosește serviciile de IT ale unei companii românești. „Sunt foarte buni și, peste toate, foarte ieftini. Iubesc asta!”
CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forumAceasta ar trebui să fie și direcția, în sensul fructificării inteligenței românești. „Conversia dintr-o economie industrială și a materiilor prime către una intelectuală este una de importanță fundamentală”, spune Friedman, care, înainte de a se lansa în economia privată, a lucrat pentru o serie de entități gravitând în jurul Departamentului Apărării al SUA.
În primul rând, un avantaj este dat de lipsa dependenței de prețurile resurselor naturale ce nu pot fi controlate. În al 2-lea rând, există posibilitatea reținerii valorii adăugate în economia națională. „Nu vrei să faci treaba pentru companii străine”, spune geostratregul american. „Îți vor da toată munca neproductivă... Vrei să-ți construiești propriile organizații...”
Vin americanii? Nu se grăbesc, pentru că nu au interes. România este cea care trebuie să se facă atractivă
Antenarea unei economii dinamice cade în primul rând în sarcina românilor. Americanii nu vor veni cu investiții masive. Planul Marshall a fost lansat în circumstanțe speciale, explică Friedman. Investițiile postbelice în Germania, Japonia și Coreea de Sud au fost făcute având în vedere amenințarea sovietică. Autoritățile americane au ținut cont de urgență, însă realitatea prezentă nu este similară.
În anul 1949 au venit investiții din fonduri federale, însă acum nu mai este posibil așa ceva. Pe de altă parte, există în America un surplus de capital privat care ar putea fi alocat către România. Din păcate, investițiile aici, în energie, infrastructură și minerit, au un nivel de complexitate ridicat, iar procedurile locale sunt incompatibile cu modalitatea de operare a capitaliștilor americani.
Nu este chip, spune Friedman, ca un fond de private equity care are 10 miliarde de dolari pentru investiții să-și permită să aibă 6 luni fără fluxuri de numerar din investiție încă de la început. Astfel, România ar trebui să schimbe regulile, să vină în întâmpinarea acestor cerințe. La București, se pare că nu există un sentiment de urgență în acest sens, deși fondatorul Stratfor apreciază că ar fi în interesul țării să-și restructureze economia pentru decizii mai agile și mai rapide. „Cred profund că România poate fi o țară foarte valoroasă din punct de vedere economic, dar trebuie să decideți că o vreți. Nu vă uitați la noi!”