Proiecțiile care dădeau în SUA Partidul Democrat ca având câștig de cauză în Congres la alegerile parlamentare parțiale sunt confirmate pe jumătate. Majoritatea este răsturnată în favoarea democraților în Camera Reprezentanților, dar republicanii au obținut locurile necesare pentru a menține controlul în Senat. Președintele Donald Trump nu va avea, astfel, de confruntat un legislativ complet ostil, iar pentru unele decizii-cheie, precum nominalizările de judecători, are cale liberă. Volatilitatea a fost moderată în piețele financiare, dolarul fiind pe o ușoară tendință de slăbire, iar contractele futures pe indicele S&P500 avansau cu un sfert de procent.
După victoria surprinzătoare de acum 2 ani, pe o platformă conservatoare, populistă și a naționalismului economic, a republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, analiștii politici mizau pe o reacție de sens contrar, un așa-numit „val albastru”, prin care democrații să câștige decisiv controlul Congresului la alegerile parlamentare parțiale. Treptat, ceea ce părea o tendință clară s-a estompat, iar decizia de ieri a electorilor americani apare ca una mixtă, în care republicanii păstrează controlul în Senat.
La ora 6:30, ora României, numărătorile parțiale, indicate de Fox News, avansau șanse de 95% ale Partidului Democrat să câștige Camera Reprezentanților, iar republicanii aveau asigurate cele 51 de locuri care dau majoritatea, obținând 4 locuri în plus, pe când democrații ar fi avut nevoie de 4 mandate suplimentare pentru a răsturna raportul de forțe.
Victoria lui Mike Braun, om de afaceri, în cursa senatorială din Indiana, în dauna senatorului democrat Joe Donnelly, a reprezentat un punct de inflexiune care a permis Partidului Republican să păstreze una din camerele parlamentare. Surprinzător este și succesul republicanilor în statul Florida, care replică victoria lui Trump din anul 2016.
Președintele Donald Trump, care a fost foarte activ printr-o serie de turnee electorale în vederea susținerii candidaților conservatori, păstrează, astfel, o poziție consistentă pentru implementarea politicilor preconizate pentru a 2-a parte a mandatului său.
Elementele care țin de neajunsurile sistemului de asigurări de sănătate din SUA au fost punctul forte al campaniei câștigătoare a democraților, în timp ce republicanii au avut de partea lor rezultatele bune din economie în timpul președinției lui Trump. Dezbaterea legată de imigrația ilegală a polarizat cele 2 tabere, iar confruntarea cu privire la acest subiect a avut un vârf în statul Texas, unde senatorul Ted Cruz și-a păstrat fotoliul „la mustață”, în competiția cu democratul Beto O’Rourke.
Primele reacții în piețele financiare au fost moderate, oscilațiile peste noapte fiind mai degrabă modeste în piețele valutare și pe segmentul contractelor futures pe indicii bursieri. Dolarul a fost pe o ușoară tendință de depreciere. Perechea valutară euro/dolar, cel mai lichid instrument financiar din lume, a avut oscilații neconcludente, iar către ora 7:00, ora României, cotația se regăsea în zona de 1,1460 dolari pentru un euro.
Contractul futures pe indicele S&P500 al Bursei de la New York avea o apreciere de aproximativ un sfert de procent, în timp ce indicele tehnologic al pieței Nasdaq câștiga 0,75%.
Piețele asiatice, singurele deschise pe parcursul numărării voturilor, au avut o tendință preponderent pozitivă. Indicele Nikkei 225 de la Tokyo a câștigat 0,36%, indicele Hang Seng din Hong Kong a urcat cu 1,17%, iar indicii piețelor de acțiuni chineze din Shanghai și Shenzen au avut aprecieri de aproximativ 1 procent.
Cu o Cameră a Reprezentanților controlată de opozanții democrați, președintele Trump va avea o luptă mai dură pentru aplicarea programului său politic a cărei miză este o revizuire drastică a relațiilor comerciale ale SUA cu partenerii și competitorii străini, în efortul Administrației de a inversa realitatea deficitelor de cont curent cronice ale Americii.
Comentatorii politici apreciază „la cald”, că aceste alegeri marchează, în pofida rezultatului parțial negativ, o preeminență a lui Trump în cadrul Partidului Republican, unde în urmă cu 3 ani se înscria în competiția internă pentru Casa Albă ca un outsider venit dinspre mediul de business.
Victoria pentru competiția senatorială din Missouri a republicanului Josh Hawley în detimentul democratei Claire McCaskill este simptomatică în acest sens. Trump a participat la nu mai puțin de 7 mitinguri electorale în favoarea lui Hawley care s-a declarat partizan hotărât al politicilor actualului președinte. Având majoritatea în Senat acesta va putea marca politica SUA pentru un viitor extins, prin numirile de judecători pentru Curtea Supremă și curțile federale.