Gazprom se concentrează pe preț la vânzările în Europa, pentru a contrabalansa scăderea cotațiilor

Gazprom se concentrează pe preț la vânzările în Europa, pentru a contrabalansa scăderea cotațiilor
scris 11 sep 2015

Grupul rus Gazprom a vândut doar o treime din cantitatea de gaze naturale oferită la prima sa licitație organizată pentru cumpărătorii europeni, preferând să obțină prețuri mai mari în condițiile în care piețele regionale sunt supra-aprovizionate iar prețurile la materii prime sunt în scădere, transmite Bloomberg. 

În încercarea de a oferi principalilor săi parteneri europeni o alternativă la sistemul controversat al contractelor pe termen lung, Gazprom a început luni să vândă la licitație o cantitate de 3,24 miliarde metri cubi de gaze naturale. Printre cei 39 de ofertanți care au participat la licitațiile organizate de Gazprom s-au numărat o serie de mari companii europene și rusești, precum Vitol, E.ON, Engie, Goldman Sachs, Glencore și Novatek.

Compania controlată de statul rus a anunțat joi că a semnat acorduri cu 15 traderi pentru o cantitate de peste un miliard de metri cubi de gaze naturale care va fi livrată în Germania pentru la iarnă. Gazprom a adăugat că prețurile rezultate în urma licitației sunt mai mari decât prețul mediu inclus în contractele sale pe termen lung, dar nu a oferit alte detalii.

Urmărește-ne și pe Google News

"Obiectivul de a testa un nou mecanism de vânzări pe piața europeană a fost atins cu succes. Rapiditatea cu care a fost pus în practică și aplicarea sa pentru alte puncte de livrare în Europa Occidentală și de Est a fost confirmată", a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova.

Până acum, Gazprom a utilizat cu precădere contractele de vânzări pe termen lung în care prețul gazelor naturale este legat de prețul petrolului și în plus clienții se obligă să achiziționeze un anumit volum minim de gaze naturale. În ultimii ani însă Gazprom a fost nevoit să ofere unele concesii celor mai mari clienți ai săi, care grație unor negocieri sau proceduri de arbitraj au obținut reducerea prețului prevăzut în contracte datorită includerii prețurilor de pe piața spot în formula de calcul.

"În mod clar Gazprom a încercat să obțină un preț mai mare. Au vrut să studieze piața, să vadă cum prețurile legate de evoluția petrolului corelează cu prețurile de pe piață. Nu avea niciun sens să vândă la prețuri mai mici având în vedere că Gazprom are suficiente cereri în Europa", a declarat Maxim Moshkov, analist la UBS Group AG.

Înaintea licitației, directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev a apreciat că prețul gazelor naturale rezultat în urma licitației va fi mai mare decât cel inclus în contractele pe termen lung. Prețul mediu perceput de Gazprom pentru gazele naturale livrate în 2015 este cuprins între 235 și 242 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. 

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei însă în contextul crizei din Ucraina Europa vrea să-și reducă dependența de Rusia prin diversificarea surselor de aprovizionare.

Sursa: Agerpreshttp://www.agerpres.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
e.on
glencore
goldman sachs
gaze naturale