Bulgartransgaz, transportatorul național de gaze din Bulgaria, va relua procedura de selecție a contractorului pentru interconectarea rețelelor de gaze naturale din Bulgaria și România, după ce compania care a câștigat licitația inițială s-a retras din proiect, potrivit ministrului bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, care a declarat că termenul pentru finalizarea gazoductului ar putea fi devansat din nou.
În martie, Bulgartransgaz a anunțat organizarea unei licitații comune cu Transgaz pentru atribuirea unui contract de 4,7 milioane de euro, fără TVA, pentru construcția tronsonului de sub Dunăre. Costurile licitației urmau să fie suportate de către Transgaz.
"Din nefericire, pe 27 septembrie am primit o scrisoare de la Bulgartransgaz prin care am fost anunțați de retragerea contractorului, motivele invocate fiind modificarea relațiilor dintre companie și subcontractorii acesteia. Cu siguranță, acest fapt va întârzia finalizarea lucrărilor pentru interconectorul cu România, însă suntem optimiști că lucrurile vor progresa rapid, în limita termenelor legale", a spus Petkova, citată de agenția bulgară de știri FOCUS.
Petkova nu a dezvăluit numele companiei care a câștigat contractul pentru pentru construcția tronsonului de sub Dunăre și nici data licitației pentru selectarea unui nou contractor.
Construcția gazoductului dintre România și Bulgaria a fost demarată în 2012 și trebuia să fie finalizată în 2013. Proiectul, cu o valoare estimată de 24 milioane de euro, a fost întârziat de o serie de probleme tehnice întâmpinate la construcția tronsonului pe sub Dunăre, între localitățile Giurgiu-Ruse.
Interconectorul va avea o capacitate maximă de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an și o lungime totală de 25 de kilometri, din care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei și 7,5 kilometri pe teritoriul românesc. Segmentul de sub Dunăre va avea 2,1 kilometri.
Potrivit ultimelor estimări, gazoductul ar trebui dat în folosință până la finele anului.