Vânzările de gaze ale OMV Petrom au crescut cu 10% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, deși consumul de gaze a scăzut cu cu 7% la nivelul întregii țări.
"Importurile s-au redus semnificativ comparativ cu anii trecuți. Doar 2% din cerere a fost importat și din aprilie, dacă nu greșesc, nu au mai fost importuri de gaze în România. Cererea a fost complet satisfăcută din producția internă. Acesta este unul din elementele care a influențat creșterea vânzărilor noastre. Al doilea element a fost schimbarea reglementării care a fost implementată la începutul anului când s-a clarificat că CET-urile vor folosi prețurile pe care le avem pentru consumatorii casnici și acest lucru a avut un impact pozitiv", a declarat Andreas Matje, directorul financiar al companiei.
"Consumul estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 7% comparativ cu primele șase luni din 2014, fiind preponderent influențat de consumul scăzut al sectoarelor chimic și de energie electrică și termică. Vânzările OMV Petrom au crescut cu 10% comparativ cu aceeași perioadă, în principal datorită vânzărilor mai mari către producătorii de energie termică ce deservesc sectorul reglementat și datorită contractării unor clienți noi", se precizează în raport.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Potrivit aceluiași document, producția de țiței și gaze la nivel de grup a fost de 33 milioane de barili echivalent petrol (bep), iar producția totală de țiței și gaze în România a atins nivelul de 31,3 milioane de bep, comparativ cu 31,1 milioane de bep în primele șase luni din 2014. Producția internă de țiței a fost de 13,9 milioane de barili (baril- echivalentul a 159 litri . n.r.) în scădere cu 1%, reflectând în principal declinul natural înregistrat în zăcământul Suplacu.
"Producția internă de gaze a crescut cu 2% atingând nivelul de 17,4 milioane bep, reflectând campaniile de succes de reparații capitale offshore și forare de sidetrack-uri, precum și creșterea contribuției sondelor-cheie din zăcământul Totea. Producția de țiței și gaze din Kazahstan a crescut cu 4%, înregistrând valoarea de 1,69 milioane de bep. Volumul vânzărilor a crescut cu 1% comparativ cu primele șase luni din 2014 datorită vânzărilor mai mari de gaze și condensat în România", se spune în raport.
Potrivit estimărilor companiei, cererea de gaze a României nu se va redresa în a doua parte a acestui an ceea ce va conduce la creșterea concurenței și, astfel, la o presiune suplimentară asupra prețurilor și marjelor.