Aproape o treime din consumatorii noncasnici nu și-au ales încă furnizorul de gaze

Aproape o treime din consumatorii noncasnici nu și-au ales încă furnizorul de gaze
scris 24 iul 2015

Circa 54.000 de consumatori noncasnici de gaze, reprezentând 31,05% din numărul total al acestora, nu încheiaseră, până la 30 iunie 2015, contracte de vânzare-cumpărare de gaze naturale aferente furnizării de gaze în regim negociat, după eliminarea tarifelor reglementate și liberalizarea acestui segment de piață de la 1 ianuarie 2015, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Dintre aceștia, cei mai mulți, respectiv 38.351, făceau parte din categoria celor mai mici consumatori, cu un consum anual de până la 23,25 MWh. 11.383 dintre cei care nu încheiaseră contracte până jumătatea anului aveau un consum anual între 23,26 MWh și 116,28 MWh, iar 3.650 – un consum anual între 116,29 MWh și 1.162,78 MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Dintre clienții noncasnici cu consum anual mai mare, de peste 1.162,78 MWh, doar 251 nu încheiaseră contracte de furnizare în regim negociat până la 30 iunie.

Piața consumatorilor noncasnici de gaze naturale a fost complet liberalizată începând cu 1 ianuarie 2015, fiind cu totul eliminate tarifele reglementate.

Trebuie încheiate noi contracte

În acest sens, încă din ultima parte a anului trecut, ANRE a omis un ordin potrivit căruia firmele cărora până la 31 ianuarie 2014 li se furnizaseră gaze naturale la preț reglementat, respectiv care nu își exercitaseră până atunci dreptul de eligibilitate și nu optaseră pentru furnizarea în regim negociat, trebuiau să își aleagă un furnizor de gaze naturale, putând inclusiv să rămână cu furnizorul din acel moment, și să încheie cu furnizorul ales un contract de vânzare-cumpărare gaze până la finalul lui 2014, fie prin negocierea directă a prețului și a condițiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip a furnizorului.

Ordinul mai prevedea că, pentru firmele care omiteau să facă asta în termenul menționat, furnizarea gazelor urma să se facă pe baza contractelor în vigoare la 31 decembrie 2014, însă nu la prețul reglementat valabil la acel moment, ci la prețul stabilit de furnizor. Firmele care nici până la 30 iunie 2015 nu își alegeau un furnizor și nu încheiau un nou contract de vânzare-cumpărare gaze, fie prin negocierea directă a prețului și a condițiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip a furnizorului, urmau să rămână fără gaze.

ANRE a constatat, însă, că ritmul în care consumatorii nocasnici încheie noi contracte cu furnizorii este foarte lent, astfel încât a prelungit deadline-ul de la 30 iunie la 31 august.

Astfel, potrivit unui ordin recent al ANRE, pentru consumatorii noncasnici care nu încheie, până la 31 august, cu furnizorul de la acel moment sau cu un alt furnizor, un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, aferent furnizării gazelor naturale în regim negociat, contractul transmis de furnizorul actual se consideră acceptat tacit și, în consecință, încheiat începând cu data de 1 septembrie 2015, cu excepția situației ȋn care clientul noncasnic comunică acestuia, până la această dată, o solicitare de modificare/completare a condițiilor/clauzelor contractuale sau refuzul de semnare a contractului.

Obligații de informare

Până la data de 15.07.2015, furnizorul are obligația de a transmite clienților noncasnici proprii care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate o notificare care va avea atașată oferta de furnizare cu prețul propus de către acesta începând cu data de 1 septembrie 2015, împreună cu propunerea de contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, aferent furnizării gazelor naturale în regim negociat. Furnizorul trebuie să poată face dovada că a depus toate diligențele pentru informarea clientului noncasnic propriu care nu și-a exercitat dreptul de eligibilitate cu privire la semnarea contractului de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, aferent furnizării gazelor naturale în regim negociat.

În situația în care clientul noncasnic nu-și exercită, până la data de 31 august 2015, dreptul de eligibilitate și nu încheie, cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor, un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, aferent furnizării gazelor naturale în regim negociat, contractul transmis de furnizorul actual se consideră acceptat tacit și, în consecință, încheiat începând cu data de 1 septembrie 2015, în condițiile prevăzute de Codul Civil, cu excepția situației ȋn care clientul noncasnic comunică acestuia, până la această dată, o solicitare de modificare/completare a condițiilor/clauzelor contractuale sau refuzul de semnare a contractului.

Sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului să modifice/să completeze unilateral contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale transmis clientului, fără încheierea unui act adițional. Orice intenție de modificare/completare a clauzelor contractuale se notifică de furnizor clientului noncasnic cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de data la care modificarea/completarea urmează să fie efectuată.

Clientul noncasnic are la dispoziție un termen de 15 zile calendaristice de la data primirii notificării pentru a comunica furnizorului opțiunea sa de acceptare sau neacceptare a noilor condiții. Neprimirea unui răspuns din partea clientului noncasnic nu este considerată acceptare tacită, iar furnizorul poate denunța unilateral contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, cu notificarea prealabilă a acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
furnizori gaze naturale
anre
consumatori noncasnici