Prețul spot al gazului tranzacționat pe platforma operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a urcat, marți, cu peste 15% față de nivelul mediu al zilei precedente în urma anunțului suspendării de către Agenția Federală a Rețelelor din Germania a procedurii de aprobare a gazoductului Nord Stream 2, dar și pe fondul tensiunilor de pe piața internă, unde reglementatorul pieței refuză să accepte solicitările de retragere a licenței de furnizare mai multor companii.
Prețul gazului pentru ziua următoare a ajuns la 430 lei/MWh, după ce încheiase și ziua precedentă în creștere, la un preț mediu de 380 lei/MWh.
În numai 6 zile, prețul medu zilnic spot al gazelor a crescut cu aproximativ o treime, de la 313 lei/MWh pe 10 noiembrie la 417 lei/MWh pe 16 noiembrie. Marți au fost tranzacționați 400 MWh (din totalul de 20,7 GWh) la un preț maxim de 430 lei/MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și pe piața intraday, evoluția a fost una similară: de la un preț mediu zilnic de 317 lei/MWh pe 10 noiembrie la unul de 411 lei/MWh pe 16 noiembrie.
Evoluția prețurilor spot din ultima lună pe BRM
Prețul mediu pentru ziua următoare de pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, s-a majorat marți cu aproximativ 10%, de la 79,1 euro/MWh (391,5 lei/MWh) la 87,3 euro/MWh (432 lei/MWh). Cel mai mare preț înregistrat marți pe CEGh a fost de 88,3 euro/MWh (437 lei/MWh).
Dacă evoluția de marți din România poate fi pusă pe seama incertitudinilor legate de alimentarea cu gaze a statelor europene în urma deciziei agenției germane de a suspenda procedura de aprobare a Nord Stream 2, cea din cele 5 zile precedente are mai mult explicații interne.
CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiileRestart Energy vrea să renunțe, începând cu 2022, la activitatea de furnizare de gaze, iar alte 3-4 companii, printre care și Tulcea Gaz, cu peste 15.000 de clienți, au solicitat, din proprie inițiativă, operatorului de transport, Transgaz, rezilierea contractelor de echilibrare și transport, adresându-se și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru retragerea licenței de furnizare.
În baza unui regulament care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, ANRE nu mai acceptă solicitarea de retragere a licenței unor furnizori, atât timp cât aceștia încă au clienți, astfel încât să plaseze proprii clienți altor furnizori.
În plus, Engie România a notificat ANRE la sfârșitul lunii octombrie cu privire la renunțarea la statutul de furnizor de ultimă instanță, începând cu 15 decembrie 2021. Potrivit companiei, decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor la gazele naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze.
Cu alte cuvinte, Engie se teme că numărul furnizorilor care vor renunța la licență va crește, iar încălcarea de către aceștia a contractului de echilibrare și transport va face futil demersul ANRE de a nu le accepta solicitarea.
În plus, situația pe piața gazelor s-ar putea deteriora considerabil în urma anunțului agenției germane. Prețurile probabil că vor continua să crească, iar alimentarea cu gaze a statelor europene, inclusiv a României, ar putea avea de suferit.