Fondul Proprietatea a avut pierderi de 848,6 milioane lei în primul semestru al anului, de la un profit net de 1,68 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor publicate luni.
"Rezultatele neauditate ale Fondului în conformitate cu IFRS pentru cele șase luni încheiate la 30 iunie 2020 reprezintă o pierdere de 848,6 milioane lei. Principalul factor care a contribuit la pierderea înregistrată a fost pierderea netă nerealizată aferentă participațiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 1,96 miliarde lei generată de OMV Petrom SA ca urmare a evoluției negative a prețului acțiunii acestei companii în cursul primului semestru al anului 2020 (impact total de 696,6 milioane Lei, scădere a prețului acțiunii de 27,5%) și de scăderea de 1,264 miliarde lei a valorii participațiilor nelistate din portofoliu ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor (în principal CN Aeroporturi București SA, companiile E-Distribuție și Hidroelectrica SA)", arată FP.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acest impact a fost parțial compensat de venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu de 1,151 miliarde lei înregistrat în cursul perioadei, scrie News.ro
Veniturile din dividende au provenit în principal de la companiile E-Distribuție (dividend special de 522,9 milioane lei), Hidroelectrica (399,5 milioane lei), OMV Petrom (175,6 milioane lei) și Nuclearelectrica (34,9 milioane lei).
"Prețul acțiunii a avut o performanță foarte bună în primele două luni ale anului, atingând un nivel record de 1,38 lei pe acțiune în data de 14 februarie 2020. Impactul negativ al pandemiei de Covid-19 asupra activității economice și piețelor globale de capital a determinat o scădere semnificativă a performanței Fondului în martie. În al doilea trimestru al anului piețele financiare au început să își revină, iar Fondul a urmat acest trend. Prin urmare, prețul acțiunii la sfârșitul lunii iunie 2020 a fost cu 13,5% mai mare decât la sfârșitul lunii martie 2020, și cu 4,1% mai mare decât la sfârșitul lunii decembrie 2019", arată raportul FP.
La 30 iunie 2020 Fondul avea 7.441 de acționari.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiții de tip închis, iar obiectivul său investițional este maximizarea randamentelor către acționari și creșterea valorii activului net pe acțiune prin investiții realizate, în principal, în acțiuni și valori mobiliare românești. Fondul se tranzacționează pe Bursa de Valori București din 25 ianuarie 2011 și a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri) la data de 29 aprilie 2015.
Franklin Resources, Inc. este o organizație globală de management al investițiilor care operează împreună cu sucursalele sale sub denumirea Franklin Templeton. Obiectivul Franklin Templeton este de a oferi rezultate superioare prin furnizarea de soluții globale și locale de management al investițiilor pentru clienți de retail, instituționali și fonduri suverane în peste 170 de țări. Având angajați în peste 30 de țări, compania din California are peste 70 de ani de experiență în investiții.
Franklin Templeton a deschis un birou în București în mai 2010.