FMI vede o creștere economică mai mică și prețuri mai mari în România în 2023

FMI vede o creștere economică mai mică și prețuri mai mari în România în 2023
scris 11 oct 2022

Fondul Monetar Internațional (FMI) a menținut neschimbată prognoza privind creșterea economiei României în 2022, însă a redus ușor proiecțiile pentru anul viitor, pe fondul așteptărilor privind încetinirea economiei globale.

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

FMI estimează un avans de 4,8% pentru economia românească în acest an, în linie cu prognoza prezentată luna trecută, după misiunea anuală de evaluare din România, în baza consultărilor pe Articolul IV.

Urmărește-ne și pe Google News

Instituția financiară și-a redus însă estimarea privind creșterea economiei în 2023, de la 3,4% la 3,1%, potrivit raportului din octombrie privind perspectivele economiei globale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea, în creștere CITEȘTE ȘI Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea, în creștere

FMI a revizuit și prognoza de inflație pentru 2023, anticipând o rată medie anuală de 11%, comparativ cu o inflație medie de 10% estimată luna trecută.

Deficitul de cont curent ar urma să se adâncească de la 7% din PIB în 2021 la 8,4% în acest an, pentru ca în 2023 să revină spre nivelul de 8%.

La nivel global, FMI preconizează o creștere economică de 2,7% în 2023, mai mică cu 0,2 puncte procentuale comparativ cu avansul anticipat în vară, pe fondul războiului din Ucraina, al inflației ridicate, precum și în contextul încetinirii economiei chineze, de care depinde o mare parte din comerțul mondial.

Progonoza privind avansul economiei în acest an a fost menținută la 3,2%.

Economia europeană este estimată să crească cu 2,1% în 2022 și cu 0,6% în 2023. Regiunea economiilor emergente și în curs de dezvoltare, care include România, Rusia, Turcia și Ucraina, printre altele, este așteptată să stagneze în acest an și să crească cu 0,6% anul viitor.

Croația și Ungaria ar urma să înregistreze cele mai mari creșteri ale produsului intern brut în acest an, de 5,9% și, respectiv 5,7%, în timp ce economia Ucrainei este estimată să se contracteze cu 35%.

În Rusia, FMI estimează o scădere economică de 3,4% pentru anul curent și de 2,3% în 2023.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
fmi economie romania
estimare crestere economie
weo
perspectivele economiei globale
inflatie romania
deficit cont curent