Exporturile Chinei s-au redus cu 6,9% în octombrie, consemnând a patra lună de scăderi consecutive, pe fondul diminuării cererii la nivel global, în timp ce importurile au coborât cu aproape 19%, peste estimările analiștilor, semn că a doua mare economie a lumii va trebui să ia măsuri suplimentare pentru a-și atinge ținta de creștere pentru acest an.
Surplusul comercial al statului asiatic a crescut în octombrie la un nivel record de 61,64 miliarde dolari, de la 60,3 miliarde dolari în septembrie.
Cu toate că banca centrală a Chinei a redus, în câteva rânduri, rata dobânzii cheie pentru a stimula cererea de consum, datele publicate duminică de Administrația Generală a Vămilor arată că balanța comercială a Chinei s-a deteriorat pentru a opta lună consecutiv, reflectând o cerere slabă, atât pe plan intern, cât și internațional, potrivit Reuters.
Ministrul chinez al Comerțului a declarat săptămâna trecută că exporturile Chinei din acest an vor rămâne, cel mai probabil, la nivelul anului 2014, în timp ce importurile ar urma să scadă.
Proiecțiile ministerului pentru 2016 indică o creștere consistentă a importurilor și exporturilor Chinei, pe fondul măsurilor adoptate recent pentru susținerea comerțului.
Banca Populară a Chinei (PBOC) a redus dobânda de referință pentru a șasea oară în mai puțin de un an la ședința din luna octombrie.
Autoritățile de la Beijing au adoptat în acest an ample măsuri monetare și fiscale, având în vedere că economia Chinei încetinește, iar creșterea de 7%, cât este ținta guvernului pentru acest an pentru acest an, va fi probabil ratată.
China a înregistrat în al treilea trimestru al anului cel mai lent ritm de creștere din 2009, de 6,9%, după ce în primele două trimestre a consemnat un avans de 7%.
În octombrie, Banca Mondială a revizuit în scădere estimările cu privire la creșterea economică a țărilor din estul Asiei, pe fondul încetinirii economiei chineze.
Potrivit noilor estimări, avansul economic al Chinei ar urma să se situeze la 6,9% în 2015, în timp ce prognozele anterioare, publicate în aprilie, indicau o creștere de 7,1%. Economia ar urma să încetinească la 6,7% anul viitor și la 6,5% în 2017.