Transgaz este marele câștigător al prăbușirii prețului gazelor pe piețele centralizate din România, fiind în prezent practic singurul cumpărător de pe aceste piețe, pentru simplul motiv că este unica entitate de pe piață care mai poate înmagazina gaze în urma deciziei Depozgaz de a stopa procesul de injecție de către furnizori a gazelor în depozite.
În prezent există un excedent evident de gaze de pe piață, ca urmare a cererii reduse determinată de vremea extrem de caldă și ofertei generoase (producție, plus importuri masive, plus cantități ridicate depozitate). Ca și cum acest lucru nu era suficient, Depogaz Ploiești (companie a Romgaz) a anunțat furnizorii că “având în vedere gradul de umplere a depozitelor vă informăm că începând cu data de 6.11.2019, ora 7, se va opri procesul de injecție a gazelor în depozitele de înmagazinare. Începând cu această dată considerăm încheiat ciclul de injecție 2019”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Interesant este că pe data de 6, potrivit asociației depozitarilor de gaze din UE (AGSI), depozitele Romgaz erau pline în proporție de 96,61%, existând posibilitatea injectării a unui TWh suplimentar până la atingerea capacității totale a celor 6 depozite operate de Romgaz.
Cu alte cuvinte, pe o piață caracterizată oricum de un dezechilibru între cerere și ofertă în favoarea cererii, decizia Depogaz Ploiești nu a făcut decât să pună gaz pe foc. Interesant este că unul dintre cei afectați este chiar Romgaz, care n-are niciun interes ca prețurile să se prăbușească.
Astfel, în absența unei cereri adecvate perioadei (ca urmare a vremii calde), singurul debușeu al furnizorilor și producătorilor de gaz era depozitarea de gaz. Numai că le-a fost luat și acest debușeu, iar Transgaz a rămas practic singurul cumpărător de pe piață.
Transgaz, în cazul în care nu cumpără gaze prin ordin de cumpărare, cumpără ca achiziție marginala din piața de echilibrare de la furnizori, care în cazul în care au excedent sunt nevoiți să-l vândă către Transgaz la prețul mediu ponderat al zilei minus 10%, susțin surse din piață.
Așa se face că în urma informării Romgaz privind stoparea înmagazinărilor, prețul spot al gazelor s-a prăbușit sub 60 lei/MWh, iar Transgaz a putut cumpăra gaze cu un preț de 50-55 lei/MWh. Cu 13-18 lei sub cel reglementat de 68 de lei/MWh.
Potrivit Transgaz, după emiterea informării Romgaz către furnizori, Transgaz a depozitat 30 GWh pe 6 noiembrie, 9 GWh pe 7 noiembrie și 13 GWh pe 8 noiembrie. Pe 9 noiembrie, Transgaz a triplat cantitatea de gaze depozitată, la 31 GWh, pe 10 ea a ajuns la 33 GWh, pentru ca pe 11 noiembrie să atingă un nivel de 41,3 GWh.
Cu toate acestea, potrivit AGSI, pe 6 noiembrie în depozitele Romgaz au fost injectați 63,85 GWh, pe 7 și 8 noiembrie câte 23 GWh, iar pe 9 noiembrie 51 GWh, cantități duble față de cele raportate ca fiind depozitate în nume propriu de Transgaz.
Bizar este că în aceste zile Transgaz nu a anunțat nicio achiziție de pe piața de echilibrare, ceea ce sugerează că ar fi putut cumpăra de pe piețele spot.
Ultima acțiune de echilibrare a avut loc pe 1 noiembrie când a achiziționat mai mult de 3 GWh la prețuri cuprinse între 85 și 96 lei/MWh. Potrivit unor surse din piață și în prima zi a lunii noiembrie furnizorii au primit o informare similară de la Depogaz, care apoi a fost retrasă sau n-a mai fost aplicată.
Vremea neobișnuit de caldă instalată în România în ultima perioadă a dezechilibrat raportul dintre cerere și ofertă pe piața autohtonă, cererea redusă fiind dublată de o ofertă mai mult decât prietenoasă, alimentată din producția internă, importuri și înmagazinări. Rezultatul, prețul pe piețele spot, intraday, respectiv day ahead, operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) nu numai că au atins minime istorice, dar sunt mai mici cu peste 10% față de prețul reglementat de 68 de lei/MWh de pe piața internă sau de cel de pe hub-ul austriac CEGH, folosit ca preț de referință la calcularea redevențelor.
Joi, prețul mediu ponderat intrazilnic al gazelor a coborât pentru prima dată în istorie sub 60 de lei/MWh, încheind ziua la 59,3 lei/MWh. O cantitate de 870 MWh a fost tranzacționată la 59 lei/MWh.
În ceea ce privește prețul mediu ponderat pentru gazul cu livrare în ziua următoare, vineri, acesta a fost de 65,2 lei/MWh, o cantitate de 10 MWh fiind achiziționată cu un preț de 60 lei/MWh.
Per total, prețul mediu ponderat pentru luna noiembrie a fost de 71,3 lei/MWh, aproape la jumătate față de cel înregistrat, potrivit BRM, în aceeași lună a anului trecut, de 130 lei/MWh.