Deficitul bugetar, la finele lunii octombrie, este de 29 miliarde de lei, reprezentând 2,8% din PIB, indicator care a depășit deja deficitul bugetar programat pentru întregul an 2019, a anunțat președintele Klaus Iohannis.
El a criticat fostul Guvern Dăncilă pentru această situație.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Conform ultimelor date oficiale, deficitul bugetar a atins, după primele 9 luni din acest an, 26,97 miliarde de lei (2,6% din PIB), cheltuielile de personal fiind cu 20,2% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, efect al majorările salariale pentru bugetari, iar cele cu asistența socială crescând cu 11,1%, influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie și de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari.
Înainte de a primi votul de învestitură, premierul Ludovic Orban a declarat, potrivit datelor execuției bugetare la 9 luni, viitorul Guvern nu se poate angaja să mențină ținta de deficit bugetar la 3%.
”Se știe foarte bine, haideți să nu ne ascundem, că vorbim adevărul! Sigur că în programul de guvernare ne-am angajat să ținem deficitul cât mai jos, cât mai aproape de ținta de 3%. Dar v-o spun limpede: după execuția bugetară de la 9 luni, care ne arată un deficit bugetar de 2,7%, e clar că nu ne putem angaja că putem să ținem sub 3% ținta de deficit”, a declarat Orban, care nu a putut preciza însă ce țintă de deficit are în vedere.
În programul de guvernare depus la Parlament, PNL prevede încheierea exercițiului bugetar pe anul 2019 cu ”limitarea depășirii țintei de deficit bugetar de 3% din PIB”.