Europenii instituie un ”vehicul dedicat” - Special purpose vehicle (SPV) -, un troc pentru a evita sancțiunile americane impuse Iranului

Europenii instituie un ”vehicul dedicat” - Special purpose vehicle (SPV) -, un troc pentru a evita sancțiunile americane impuse Iranului
scris 26 sep 2018

Europenii au anunțat crearea unui sistem de troc cu scopul de a-și păstra comerțul cu Iranul și a evita totodată sancțiuni americane, sfidându-l pe Donald Trump, care a îndemnat marți la ”izolarea” regimului ”corupt” de la Teheran, relatează AFP.

Această inițiativă vizează să salveze acordul în dosrul nuclear iranian de la Viena din 2015, în pofida ieșirii zgomotoase a Statelor Unite din acest text în mai, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

”Concret, statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor instaura o entitate legală pentru a facilita tranzacții financoare legitime cu Iranul”, a explicat șefa diplomației UE Federica Mogherini, într-o declarație citită luni seara împreună cu ministrul iranian de Externe Javad Zarif la New York.

Climatolog: Anotimpurile vor rămâne 4, dar ritmul se va modifica. Posibile temperaturi de 50 grade CITEȘTE ȘI Climatolog: Anotimpurile vor rămâne 4, dar ritmul se va modifica. Posibile temperaturi de 50 grade

”Acest sistem le va permite companiilor europene să continue să facă comerț cu Iranul (...) și ar putea să fie deschis altor parteneri în lume”, a adăugat ea, la finalul unei reuniuni a celor șase țări care fac în continuare parte din acord.

De la tribuna ONU, Donald Trump nu a replicat acestei inițiative, însă el a cerut marți ”tuturor națiunilor să izoleze regimul iranian atât timp cât agresiunea sa continuă”, iar celor care importă țiței brut iranian să-și ”reducă substanțial” achzițiile de la această țară.

”Vehiculul dedicat” european (Special purpose vehicle - SPV) va funcționa ca un sistem de troc sau o bursă de schimb pe baza vânzării de petrol iranian - principala resursă a țării.

CAMERĂ DE COMPENSAȚIE

”Asta seamănă cu o cameră de compensație. Atunci când noi importăm petrol din Iran, banii vor fi vărsați SPV. Dacă este vândută, apoi, o mașină de către o societate europeană în Iran, plata va interveni prin SPV”, a explicat pentru AFP un diplomat european.

Acest mecanism vizează să ”imunizeze” cumpărătorii și vânzătorii prin evitarea tranzacțiilor în dolari care ar putea să-i expună unor sancțiuni americane, a explicat o sursă diplomatică franceză.

”Petrolul este singura contraparte pe care Iranul o poate da (...). El permite veniturilor din petrol să fie utilizate pentru importarea de bunuri”, potrivit acestei surse.

Acordul încheiat în 2015 este menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, scoțând totodată țara din izolarea economică, printr-o ridicare a sancțiunilor care o strangulează.

Însă, ieșind din acord, Donald Trump a reimpus o serie de sancțiuni dure vizând de asemenea întreprinderile sau țările care ar continua să facă afaceri cu Teheranul.

Sub această amenințare, multe dintre marile grupuri (Total, Daimler, între altele) foarte angajate în Statele Unite au încetat de-atunci orice activitate cu Iranul, de teama represaliilor americane

La 4 noiembrie, un nou val de sancțiuni va viza în mod direct exporturile de petrol iranian și operațiunile bancare cu această țară, care se va trezi de facto deconectată de la circuitele fiannciare internaționale.

RISC DE ESCALADARE REGIONALĂ

Noile canale de plată este necesar să le ofere ”asigurări actorilor economici”, a subliniat în fața presei Federica Mogherini.

Este vorba de asemenea despre apărarea veniturilor economice așteptate de Iran în schimbul rămânerii sale în acord și renunțării sale la programul nuclear militar.

”Pentru a salva acordul, avem nevoie de soluții concrete care să apere căile de plată și comerțul cu Iranul”, a insistat ministrul german de Externe Heiko Maas.

Europenii se tem că Iranul ar putea să-și reia altfel programul nuclear și să declanșeze o cursă a înarmării cu arma atomică în regiune.

Ei sunt îngrijorați de asemenea de o slăbire a poziției președintelui iranian Hassan Rohani, un apărător puternic al acordului nuclear, dar care, pentru moment, nu a cules beneficiile scontate, ceea ce este în favoarea elementelor celor mai radicale ale regimului.

”Dacă fronturile se înăspresc, nimic nu va merge bine, nimic nu va mai fi simplu, totul va deveni mai dificil și mai periculos. Acest drum va conduce la un imps și la pericolul unei escaladări regionale”, a avertizat șeful diplomației germane.

Președintele iranian Hassan Rohani a declarat luni pentru postul NBC News că țara sa ales să rămână, pentru moment, în acordul nuclear.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
sanctiuni
sua