EXCLUSIV FOTO Booking a venit în România și i-a chemat în premieră pe hotelieri la o discuție. A primit acuzații că sprijină concurența neloială pe fondul indiferenței statului

scris 26 sep 2018

Booking.com a venit în România și i-a chemat în premieră pe hotelierii români la o discuție despre planurile liderului de pe piața soluțiilor online destinate călătoriilor, anunțându-i ce noi servicii pregătește. Discuția s-a încins, iar hotelierii le-au reproșat reprezentanților Booking.com că ajută concurența neloială în România, promovând, alături de ofertele structurilor de cazare acreditate, și pe ale acelora care funcționează ilegal.

Parte din informațiile prezentate de Booking hotelierilor români sunt prezentate atât la finalul articolului, cât și în Galeria FOTO.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pentru prima dată de când este prezent pe piața românească, portalul Booking.com a organizat o întâlnire cu hotelierii români, invitând 60 de oameni de afaceri la un seminat numit "Booking.com Exchange Romania!", organizat la hotelul Marriott din București.

Urmărește-ne și pe Google News

"E prima oară când Booking.com ne invită pe noi, hotelierii, și au făcut acest lucru pentru că s-a dezvoltat piața din România. Dacă în urmă cu câțiva ani Booking nu avea niciun angajat în România, iar mai apoi a avut doar doi sau trei angajați, acum s-a extins. La întâlnire au fost 60 de hotelieri care au discutat despre viitorul pieței, despre trenduri, despre ce va face Booking, care va adăuga servicii noi, nu doar cazarea, pentru că acum poți rezerva și mașină, și zbor, iar în viitor vei putea să-ți rezervi și experiențele, și tururile pe care le faci într-o țară. Au prezentat niște servicii viitoare și la ce lucrează", a relatat pentru Profit.ro Tudor Maxim, fondatorul lanțului de hosteluri Pura Vida.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Gigantul Apple și-a înființat în România o firmă. Administrator este directorul de Corporate Law - International al companiei americane CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul Apple și-a înființat în România o firmă. Administrator este directorul de Corporate Law - International al companiei americane

A fost însă abordată și tema concurenței neoiale, pe care unii hotelieri au numit-o "de-a dreptul ilegală", venită din partea diverselor structuri de cazare listate pe Booking.com, hotelierii reclamând că portalul facilitează vânzarea de camere pentru operatori care nu au niciun fel de acoperire legală, pe același model ca și Airbnb.

"Oricine are o cameră și vrea să o închirieze, fie că plătește sau nu taxe pentru ea, dacă vrea, în 24 de ore este cu ea pe Booking. Trebuie doar să plătești un comision la sfârșit de lună și poți lista de la camere în apartamente în care locuiesc oamenii, într-un cartier oarecare, până la un apartament gol, aparthotel, pensiune etc. Booking nu se uită dacă acei proprietari de camere plătesc sau nu taxe la stat. S-a ajuns ca peste 50% din clienții acestor structuri de cazare care nu sunt în legalitate și care nu sunt în ofertele agențiilor de turism să vină prin intermediul Booking.com și Airbnb", spune Tudor Maxim.

Hotelierii se tem că devin dependenți de Booking și se plâng că portalul le cere comisioane foarte mari, dar nici nu mai pot fără el CITEȘTE ȘI Hotelierii se tem că devin dependenți de Booking și se plâng că portalul le cere comisioane foarte mari, dar nici nu mai pot fără el

Astfel, Booking.com informează oficial că biroul din Olanda este cel responsabil pentru administrarea tuturor cererilor de divulgare de date privind clienții și că va divulga date numai în conformitate cu legile olandeze, fiind excepții doar în situații urgente.

La rândul său, Airbnb este chiar mai direct și mai clar: "În toate țările din Uniunea Europeană, Airbnb nu oferă informații autorităților din țările respective despre veniturile pe care gazdele le înregistrează. Cu alte cuvinte, dacă nu există o metodă prin care Fiscul încearcă să ia fiecare locuința înregistrată prin Airbnb în parte, să le trimită notificări că trebuie să înregistreze locuința lor și toate veniturile pe care cel care închiriază locuința le înregistrează, va fi imposibil pentru autoritățile române să taxeze aceste venituri", este informarea companiei.

Pe de altă parte, Profit.ro a anunțat în primăvară că Airbnb, ale cărei oferte se află în proporție de peste 80% în afara Statelor Unite, a semnat un acord cu Fiscul din Danemarca în baza căruia va raporta automat veniturile proprietarilor de locuințe rezultate din închirierea imobilelor, acesta fiind primul astfel de acord la nivel global pentru serviciul de închiriere pe termen scurt.

Acordul este menit să identifice potențiale cazuri de evaziune fiscală, într-un context în care Airbnb, ca și compania americană de ridesharing Uber, se confruntă cu presiuni crescânde din partea autorităților de reglementare din întreaga lume.

Operatorul de hosteluri explică pentru Profit.ro faptul că taxele plătite la stat de o structură de cazare pot ajunge la 50% din tariful unei camere. Din acest motiv, cei care nu plătesc taxe pot închiria cu 15-20 de euro o cameră, bani care le rămân aproape integral, pe când un hostel, dacă închiriază cu 20 de euro o cameră, rămâne doar cu jumătate din bani. Clienții se uită la preț și de multe ori aleg aceste unități de cazare ilegale, care sunt mai ieftine.

CONFIRMARE- FOTO Retailerul german Kik Textilien a intrat astăzi în România după ce a avut cele mai mari vânzări din istorie. Compania vine în mai multe orașe din țară CITEȘTE ȘI CONFIRMARE- FOTO Retailerul german Kik Textilien a intrat astăzi în România după ce a avut cele mai mari vânzări din istorie. Compania vine în mai multe orașe din țară

"Booking a spus că piața apartamentelor a crescut cu 50% anul trecut, iar eu cred că cele ilegale sunt mai multe decât cele legale. În schimb, din datele mele, piața de hosteluri, care e una dintre cele mai afectate, a scăzut cu 10%. La nivel internațional, semnalele sunt mult mai puternice și mai grave din partea industriei și s-au luat măsuri, iar cei de la Airbnb au fost obligați în multe orașe din lume să colecteze în numele operatorului taxele locale, iar ei au în prețul pe care îl plătești taxele locale. Noi vrem ca toate structurile de cazare să plătească taxele pe care le plătim cu toții", a adăugat Maxim.

Hotelierii admit că Booking.com nu încalcă legea atunci când listează structuri de cazare neacreditate, încă cred că Ministerul Turismului ar trebui să pună presiune pe portalul internațional și să îi ceară să nu mai promoveze ofertele celor care nu își plătesc taxele la stat.

Booking Holdings (fosta Priceline) este lider pe piața soluțiilor online destinate călătoriilor. Principalele branduri ale companiei sunt Booking.com, Priceline, Agoda, KAYAK, Rentalcars.com și OpenTable.

Platforma Booking.com a fost înființată în 1996 în Olanda, iar, începând din 2005, este deținută de compania americană Priceline. Site-ul este disponibil în 42 de limbi, iar utilzatorii pot face rezervări în 880.000 de unități de cazare, care includ hoteluri, apartamente, vile și chiar igluuri, în 86.000 de destinații, potrivit datelor companiei.

CONFIRMARE FOTO Carrefour a adus ca CEO pentru România un fost inspector de finanțe, din pepiniera care i-a format pe actualul președinte al Franței Emmanuel Macron, pe Jean-Claude Trichet și pe Pascal Lamy CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Carrefour a adus ca CEO pentru România un fost inspector de finanțe, din pepiniera care i-a format pe actualul președinte al Franței Emmanuel Macron, pe Jean-Claude Trichet și pe Pascal Lamy

Booking are peste 17.000 de angajați în 198 de birouri din 70 de țări, zilnic fiind rezervate peste 1.550.000 înnoptări pe platformă.

Hotelierii români spun că Booking.com ar fi ajuns la o pondere de 25-30% din totalul cifrei de afaceri a hotelurilor din Capitală și din orașele mici și la peste 40% în cazul celor din stațiuni. Profit.ro relata în 2016 că hotelierii se tem că devin dependenți de Booking și se plâng că portalul le cere comisioane foarte mari, dar nici nu pot renunța la platformă.

În primăvara anului trecut,  o instanță din Turcia a decis suspendarea Booking.com, în urma unor acuzații de concurență neloială,.

În urmă cu doi ani,  Fiscul francez a acuzat Booking.com de taxe neplătite de 356 milioane euro.

EXCLUSIV FOTO Booking a venit în România și i-a chemat în premieră pe hotelieri la o discuție. A primit acuzații că sprijină concurența neloială pe fondul indiferenței statului

EXCLUSIV FOTO Booking a venit în România și i-a chemat în premieră pe hotelieri la o discuție. A primit acuzații că sprijină concurența neloială pe fondul indiferenței statului
viewscnt
Afla mai multe despre
booking.com
hotelieri
concurenta