Erste vrea să continue curățarea bilanțului BCR prin vânzarea creditelor: vorbim de câteva miliarde de lei

Erste vrea să continue curățarea bilanțului BCR prin vânzarea creditelor: vorbim de câteva miliarde de lei
scris 20 ian 2016

Erste Bank vrea să continue curățarea bilanțului filialei din Romania, Banca Comercială Română, prin vânzarea de pachete semnificative de credite neporformante, care s-ar ridica la miliarde de lei, potrivit lui Josef Sikela, membru al boardului Erste Group.

"Vom vinde în cotinuare mai multe credite neperformante în Romania. Planul de a curăța banca în continuare este mare, vorbim de câteva miliarde de lei. Cifra exactă nu vreau să o dau acum", a spus Sikela

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare bancă locală după active active, dar și una dintre băncile cu rate ridicate ale neperformanței, de 22,2% la 30 septembrie 2015, BCR a vândut și a scos credite din afara bilanțului anul trecut, astfel că neperformanța a scăzut de la nivelul de 26,5% înregistrat în 30 septembrie 2014.

BCR a finalizat recent vânzarea unui portofoliu de credite neperformante corporate cu o valoare nominală de 1,2 miliarde de euro, cel mai mare pachet vândut până acum de o bancă românească.

"Nu am vândut mai rapid portofoliul de retail din cauza inițiativelor legislative care au creat instabilitate și au speriat investitorii", mai spune oficialul Erste.

Pariul electoral al liberalilor: pun totul pe 16 CITEȘTE ȘI Pariul electoral al liberalilor: pun totul pe 16

Tranzacția abia încheiată de BCR a fost finanțată cu 166 de milioane de dolari de către Banca Mondială prin divizia de investiții International Finance

Banca Mondială a intrat în proiect alături de APS, companie specializată în managementul creditelor neperfomante, iar la achiziție a participat și Deutsche Bank.

Tranzacția de achiziție s-a făcut prin intermediul unui vehicul financiar numit DARP Romania SPV, înființat în luna iulie a anului trecut, potrivit datelor publicate de IFC.

Finanțarea proiectului este de 165,9 milioane de dolari, din care 164,3 reprezintă un împrumut iar restul este valoarea capitalului. Banii sunt în curs de a fi plătiți, menționează IFC. Inițial, valoarea finanțării era estimată la 150 de milioane de dolari.

Board-ul IFC a aprobat finanțarea în 11 decembrie. Contribuția companiei APS și a Deutsche Bank la tranzacție nu a fost dezvăluită.

APS este o companie specializată în recuperarea și managementul portofoliilor de credite neperfomante, deținută în proporție de 60% de compania slovacă Slavia Capital, în timp ce restul acțiunilor aparțin directorului executiv Martin Machon. APS deține portofolii în Cehia, Slovacia, Polonia, România, Serbia, Bulgaria și Muntenegru.

"Plănuim vânzarea de portofolii de credite și la nivelul regiunii Europei Centrale și de Est. Când vom avea portofolii pregătite pentru vânzare, o vom face", a completat Josef Sikela.

ANPC renunță la prevederile privind darea în plată în proiectul de transpunere a Directivei creditelor ipotecare CITEȘTE ȘI ANPC renunță la prevederile privind darea în plată în proiectul de transpunere a Directivei creditelor ipotecare

De altfel, oficialul Erste duce mai departe mesajul lansat în vara anului trecut chiar de directorul general al grupului, Andreas Treichl, care anunța că procesul de curățare a bilanțului prin vânzări de credite reprezintă atât preocuparea managementului băncii, cât și al Băncii Naționale a României și al Băncii Centrale Europene.

Erste a preluat BCR în 2005, când a plătit 3,75 miliarde euro pentru un pachet de 61,88% din acțiunile celei mai mari bănci românești.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
bcr
bănci
credite
retail
ipotecare