ELCEN: Salariile nete nu scad după schimbarea Codului Fiscal. Deși intrată în insolvență, compania e încă în perioada de observație și poate majora brutul angajaților

ELCEN: Salariile nete nu scad după schimbarea Codului Fiscal. Deși intrată în insolvență, compania e încă în perioada de observație și poate majora brutul angajaților
scris 14 nov 2017

Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) a anunțat că, în pofida faptului că se află în insolvență, în urma unei analize atente, “a concluzionat că salariile angajaților nu se vor diminua o dată cu intrarea în vigoare a schimbărilor legislative prevăzute de Codul Fiscal”, invocând faptul că în prezent se află în perioadă de observație.

“Electrocentrale București S.A. se află în insolvență din 6 octombrie 2016, în prezent fiind în perioada de observație, iar în etapa următoare va dezvolta un plan coerent de reorganizare în cadrul căruia angajații ELCEN reprezintă pilonul esențial; reorganizarea unei societăți poate fi făcută doar cu sprijinul angajaților care, prin munca lor, contribuie la redresarea companiei“, se precizează într-un comunicat ELCEN.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit companiei, în prezent au loc discuții permanente cu reprezentanții sindicatelor din companie ce vizează, pe lângă contextul economic și legislativ, prioritățile companiei cu privire la eforturile legate de siguranța salarială, negocierea contractului colectiv de muncă în beneficiul angajaților și crearea unui climat de lucru adecvat.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

“Angajații sunt cel mai bun lucru pe care îl deține o companie, iar timpul alocat depășirii oricăror situații poate fi redus considerabil dacă se apelează la un sistem de comunicare deschis și interactiv”, susține compania, în comunicatul citat.

Deși se află în procedură de insolvență, ELCEN mai poate aproba creșteri salariale pentru că se află în procedura inițială de observație, neavând încă ridicat dreptul dreptul de administrare.

Conducerea Finanțelor nu are răspuns la problema semnalată de Profit.ro privind cei 100.000 angajați ai firmelor în insolvență, cărora nu le poate fi majorat salariul brut pentru a evita tăierea salariului net: analizăm dacă presa consideră că este nevoie CITEȘTE ȘI Conducerea Finanțelor nu are răspuns la problema semnalată de Profit.ro privind cei 100.000 angajați ai firmelor în insolvență, cărora nu le poate fi majorat salariul brut pentru a evita tăierea salariului net: analizăm dacă presa consideră că este nevoie

Profit.ro a avertizat dinaintea adoptării modificărilor efectuate la Codul Fiscal că, după ridicarea dreptului de administrare, doar administratorul judiciar poate lua decizii, unele condiționate de aprobarea judecătorului sindic. Pentru companiile care au deja un plan de reorganizare aprobat, care nu include majorări de salarii (majoritatea planurilor de reorganizare la astfel de firme cu probleme nu prevăd așa ceva), creșterea salariilor brute este imposibilă fără a fi solicitată mai întâi modificarea planului de reorganizare. Ceea ce presupune trecerea prin adunarea creditorilor și aprobarea  judecătorului sindic. Dată fiind situația excepțională creată de noile prevederi fiscale și de faptul că, în concret, costurile salariale totale nu vor crește prin aceste majorări ale salariilor brute, este posibil ca aceste aprobări să fie în final obținute, însă procedurile sunt de durată și costisitoare.

"Categoric, administratorul special nu va putea dispune o majorare a salariilor la o societate în insolvență doar pentru că o reglementare fiscală a crescut povara fiscală a angajaților și a redus-o pe cea din sarcina angajatorului. Nu va putea crește salariile dacă nu există o prevedere legală specială care să-l oblige.  Altfel, creșteri salariale la astfel de societăți se pot aproba doar în situații de mare excepție, când se iau concomitent măsuri de reducere a personalului în cadrul unei activități de restructurare", spune, pentru Profit.ro, Simona Miloș, președintele Institutului Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (INPPI).

O creștere automată de salarii poate fi doar pentru angajații plătiți la nivelul salariului minim pe economie, unde legea va obliga toți angajatorii, inclusiv pe cei în insolvență, să opereze o majorare de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

Peste 100.000 de angajați ai firmelor în insolvență, expuși la tăierea salariilor nete după schimbarea Codului fiscal CITEȘTE ȘI Peste 100.000 de angajați ai firmelor în insolvență, expuși la tăierea salariilor nete după schimbarea Codului fiscal

Pentru toți ceilalți, cel puțin în formele publicate spre dezbatere până acum, proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede expres doar majorarea contribuțiilor sociale ale angajatului de la 16,5% în prezent la 35%, concomitent cu reducerea la zero a CAS și CASS datorate de angajator. O creștere a poverii fiscale stabilite în sarcina angajatului care ține de decizia politică și care, în sine, fără alte dispoziții tranzitorii sau obligații de majorare concomitentă a salariilor brute, nu poate constitui motiv de încălcare a interdicției de creștere a salariilor la societăți în insolvență.

În lipsa schimbării legislației insolvenței care să acorde derogări de la regulile standard în contextul excepțional actual,sau a unei obligații stabilite prin lege de majorare a salariilor brute și în privat (dacă se găsește, puțin probabil, o formulă fără risc de neconstituționalitate), firmelor în insolvență le va fi imposibil să majoreze salariile brute ale angajaților de la 1 ianuarie 2018, când ar trebui să intre în vigoare modificările la Codul Fiscal.

"Evident ca vor fi analizate și astfel de subiecte dacă considerați că este nevoie, vom verifica. Vom analiza acest aspect să vedem cifrele la care faceți referire. Ați ridicat o problemă și rămâne să o analizăm corespunzător", a spus Oana Iacob, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, întrebată de jurnaliști despre informația anunțată de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
cas
salarii
elcen
cod fiscal
insolventa