Politica de subvenționare a consumului și descurajare a producției de gaze, promovată de OUG 114, poate conduce pe termen mediu și lung doar la o majorare a importurilor. Numai că, în cazul OUG 114, efectele au fost mult mai rapide, importurile explodând, atât în ceea ce privește electricitatea, cât și gazele, în primele două luni de la adoptarea actului normativ.
Dacă în lunile ianuarie/februarie 2018, fluxurile fizice de la Csanadpalota din direcția Ucrainei către România erau, în marea majoritate a zilelor de 5.000 MWh/zi, în primele două luni ale acestui an, acestea au fost de 10 ori mai ridicate, de 50.000 de MWh/zi.
Volumul gazului adus din Ungaria este unul considerabil, reprezentând aproape 20% din volumul de gaz intrat în sistem din producția internă în aceeași perioadă (din perimetrele de producție, cum se exprimă Transgaz), de 260-270 mii MWh/zi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Interesant este că evoluția importurilor din Ungaria a fost una ascendentă începând cu luna noiembrie, în decembrie acestea ajungând deja la valoarea maximă a rezervărilor de capacitate licitate pentru acea dată, de 20 de mii de MWh.
Evoluția importurilor zilnice din Ungaria din ultimul an
În urma adoptării guvernului a OUG 114, ca și în cazul energiei electrice, cuantumul rezervărilor anuale și multianuale de capacitate de transport gaze s-a majorat de la 20 de mii MWh/zi la 52 mii MWh/zi. În plus, în primele două luni ale anului, aceste rezervări au și fost utilizate aproape de maxim.
În prezent, în pofida vremii mai degrabă văratice decât primăvăratice, România continuă să importe un volum important de gaz din Ungaria. De exemplu, marți, 19 martie, nivelul acestuia a fost de 36 de mii MWh.
Acest lucru arată că traderii au anticipat că o creștere a cererii de import este inevitabilă în condițiile adoptării OUG 114, care favorizează furnizorii și subvenționează consumul (casnic și industrial) și îi penalizează pe producători. Aceștia, pe lângă plafonarea prețului la 68 lei/MWh, mai “beneficiază” și de plata taxei de 2% pe cifra de afaceri (de care ceilalți actori sunt parțial scutiți, fiind aplicată doar marjei în cazul furnizorilor și traderilor de gaze).
În plus, un alt element care conduce la majorarea importurilor de gaze este acela că, potrivit OUG 114 și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), inclusiv producătorii interni, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați să folosească gaze de import pentru a produce electricitate.
Evident că gazele importate sunt tot gaze rusești și nu sunt produse în Ungaria, care de-abia își acoperă 10-15% din consum cu nivelul producției interne.
Interesant este că majorarea importurilor din Ungaria a fost parțial compensată de o reducere a celor din Ucraina. Acest lucru ar putea sugera și un alt motiv al exploziei importurilor de la vecinii vestici: companiile autohtone se tem de un eventual eșec în negocierile ruso-ucrainene de reînnoire a contractului de trafic dintre cele două state, care expiră pe 31 decembrie, și-și caută rute de alimentare alternative.
Evoluția importurilor zilnice din Ucraina din ultimul an
Majorare importurilor de gaze din Ungaria a început timid luna octombrie, la 5 mii MWh pe zi, pentru a se accentua la finalul lunii noiembrie, la 15-17 mii MWh/zi.
Potrivit ultimelor două rapoarte de monitorizare a pieței ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), importurile de gaze s-au majorat în luna noiembrie 2018 de 3 ori peste nivelul înregistrat în octombrie. Cele mai spectaculoase evoluții privind ponderea importurilor proprii în total importuri le-au înregistrat Engie (de la o cotă de 17,7% în octombrie la una de 42,42% în noiembrie) și MET Austria Trade Energy (de la 2,62% în octombrie la 14% în noiembrie).
Importurile de gaze din Ungaria au stârnit de-a lungul timpurilor mai multe controverse. În 2012, ANRE a postat din greșeală pe site un document confidențial din care reieșea că GDF Suez Energy România (actuala Engie) a importat gaze naturale de la filiala-soră din Ungaria, GDF Suez Energy Ungaria, la un preț cu 15 dolari/mia de metri cubi mai mare față de cel achitat pentru gazele aduse din Rusia.