Economiștii cred că BNR va mai aștepta până să taie dobânzile din nou, din cauza presiunilor inflaționiste și a situației fiscale

Economiștii cred că BNR va mai aștepta până să taie dobânzile din nou, din cauza presiunilor inflaționiste și a situației fiscale
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 aug 2024

Banca Națională a României este așteptată de analiști să mențină neschimbate dobânzile la ședința de miercuri, după ce în iulie a redus rata cheie pentru prima oară în ultimii trei ani și jumătate. Deși inflația a încetinit, încă există presiuni de creștere a prețurilor din mai multe locuri, la care se adaugă situația fiscală precară, ca argumente pentru BNR să stea pe loc, cred analiștii.

BNR a tăiat dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale în iulie, la 6,75% pe an, prima scădere de după ianuarie 2021. Banca centrală a fost încurajată să relaxeze politica monetară de reducerea inflației din ultimul an, de la un nivel de două cifre la 4,9% în iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE CITR: Numărul companiilor de impact care au intrat în insolvență a fost dublu în primul semestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Cauzele: vânzări în scădere și datorii în creștere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE CITR: Numărul companiilor de impact care au intrat în insolvență a fost dublu în primul semestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Cauzele: vânzări în scădere și datorii în creștere
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Economiștii cred însă că BNR nu va alerga să vină cu dobânzile – dintre care dobânda la facilitatea de depozit este cea mai relevantă de mai bine de un an – în jurul ratei inflației.

„Chiar dacă ușa e deschisă pentru o tăiere a ratei cheie în august, ne menținem părerea că banca va proceda cu precauție înainte să relaxeze din nou politica. Acesta nu este un ciclu obișnuit de relaxare a politicilor și credem că oficialii BNR vor vrea, în prealabil, mai multă consistență între creșterea salariilor, cererea internă și ținta de inflație”, arată Valentin Tătaru, economistul șef ING Bank România.

BNR va lua decizii în funcție de fereastra de oportunitate și de datele care-i vin din economie, crede Tătaru. Foarte important este și ce fac marile bănci centrale (Fed și Banca Centrală Europeană), precum și Banca Națională a Poloniei.

Ministrul Finanțelor confirmă Profit.ro - Prag record la încasări din impozite și taxe. Admite însă că România are un sistem fiscal ”prăfuit și colbuit” CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor confirmă Profit.ro - Prag record la încasări din impozite și taxe. Admite însă că România are un sistem fiscal ”prăfuit și colbuit”

În regiune, Banca Cehiei a scăzut recent rata cheie cu 0,25 pp la 4,5%. Banca Poloniei a scăzut rata cheie cu 0,25 pp anul trecut, în octombrie, la 5,75% pe an. Banca Ungarei a venit cu dobânda cheie de la 13% la 6,75% începând cu toamna anului trecut.

Ciprian Dascălu, economist șef lal BCR, se așteaptă la o decizie la limită a BNR în ședința de miercuri. Pe de o parte, inflația a scăzut, dar pe de altă parte este de așteptat să fi crescut din nou în iulie la 5,2%, în principal ca urmare a creșterii accizelor la carburanți.

Totuși BCR se așteaptă la o scădere de 0,25 puncte procentuale a ratei cheie în august, în timp ce mediana analiștilor chestionați de Bloomberg arată o menținere a dobânzilor.

Piața auto din România a scăzut. Duster, cel mai vândut model, cu o lună foarte bună pentru noua generație CITEȘTE ȘI Piața auto din România a scăzut. Duster, cel mai vândut model, cu o lună foarte bună pentru noua generație

„Vedem un risc semnificativ (30%) pentru o decizie de menținere, în condițiile în care politica fiscală pune riscuri semnificative procesului de dezinflație”, consideră Dasclău.

Deficitul bugetar la jumătatea anului a fost confirmat la 3,6% de Ministerul Finanțelor, în condițiile în care ținta pe tot anul e de 5%. Valentin Tătaru crede că ținta oficială a devenit irelevantă în acest condiții. „Credem că politica fiscală este în general un impediment important pentru scăderea dobânzilor pe termen scurt și mediu”.

ING vede doar o tăiere de 0,25 pp în acest an și aceasta tocmai la ședința din noiembrie. Dacă tăierea va veni miercuri, atunci va fi ultima din acest an în proiecția băncii olandeze.

TOP Cei mai mari 50 de angajatori din România. Curiozități din clasament CITEȘTE ȘI TOP Cei mai mari 50 de angajatori din România. Curiozități din clasament

Alte argumente pentru împotriva tăierii ratelor mai vin din inflația încă mare din sectorul serviciilor și din creșterea accelerată a salariilor, din presiunile inflaționiste și incertitudinile existente, inclusiv din mediul internațional (escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu). Semnele de moderare în ceea ce privește consumul vor trebi dovedite, în condițiile în care activitatea de creditare rămâne susținută, mai arată ING.

Pe de altă parte, ING se așteaptă ca inflația să nu sară peste 5,5% în iulie și să se apropie de rata facilității de depozit, de 5,75% acum – aceasta a devenit principalul reper în piață în contextul unui excedent foarte ridicat al lichidității din sistemul bancar.

Printre argumentele pentru scăderea dobânzilor prezentate de ING ar fi și faptul că cererea externă este redusă și ar putea să tragă în jos creșterea economică viitoare a României, chiar dacă acum cererea internă are perspective puternice de creștere, pe fondul salariilor mai mari care alimentează consumul.

GRAFICE Încrederea în economia românească scade în toiul verii. Optimismul consumatorilor dispare CITEȘTE ȘI GRAFICE Încrederea în economia românească scade în toiul verii. Optimismul consumatorilor dispare

Banca Națională va revizui și prognoza de inflație – cele mai recente estimări, din iulie, arătau că inflația va coborî semnificativ sub nivelul prognozat în raportul din mai.

BCR vede inflația la 4% la finele acestui an și la 3,7% la finele lui 2025. Pe fondul temperării inflației, BCR se așteaptă ca BNR să mai scadă în trei rânduri dobânda în acest an, la fiecare dintre cele trei ședințe de politică monetară rămase, și să ajungă cu rata cheie la 6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda cheie
dobanda bnr
dobanda referinta
inflatie
rata inflatiei