Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru, începând anul 2025 pe un ton optimist, înainte ca războiul comercial cu SUA, o apreciere a monedei euro și deteriorarea sentimentului de încredere să o afecteze, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters.
Blocul comunitar a înregistrat o creștere economică modestă în ultimii ani, pe măsură ce firmele au amânat investițiile, iar gospodăriile au încercat să îți refacă avuția pierdută din cauza inflației ridicate. Cu toate că 2025 era văzut ca un an crucial în revenirea economiei zonei euro, perspectivele s-au modificat după 'Ziua Eliberării' a președintelui SUA, Donald Trump și mai mulți oficiali au avertizat că au fost provocate deja pagube permanente economiei mondiale, chiar dacă se va ajunge la o soluționare a tensiunilor, scrie Agerpres.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Datele oficiale publicate miercuri de Eurostat arată că Produsul Intern Brut al celor 20 de state din zona euro a înregistrat un avans de 0,4% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, o performanță mai bună decât creșterea de 0,2% prognozată de analiști.
Cu toate acestea, datele sunt distorsionate de faptul că PIB-ul Irlandei a înregistrat un avans de 3,2%, grație activității marilor companii multinaționale care își au sediul în Irlanda, din motive fiscale. În schimb, Germania, cea mai mare economie a Europei, a înregistrat o creștere de doar 0,2%, în timp ce economia Franței a înregistrat un avans de 0,1%, iar economia Italiei a crescut cu 0,3%, ceea ce sugerează că, dacă este exclusă Irlanda, blocul comunitar a înregistrat o creștere mai apropiată de 0,2% cum au prognozat economiștii.
Însă perspectivele s-au înrăutățit semnificativ în ultimele săptămâni. O parte dintre cele mai mari firme europene, precum Volkswagen sau Mercedes-Benz, au lansat avertismente în ultimele zile că taxele vamale le vor afecta profiturile, vânzările și investițiile. În paralel, datele publicate marți arată o scădere semnificativă a încrederii mediului de afaceri, ceea ce elimină orice speranța de relansare.
Banca Centrală Europeană a estimat că, pe lângă războiul comercial, turbulențele de pe piețele financiare provocate de politicile americane și deteriorarea generală a sentimentului de încredere, vor afecta creșterea economică. Chiar dacă BCE a redus rapid dobânzile pentru a proteja blocul comunitar, și este posibil să adopte o nouă reducere la reuniunea din luna iunie, este relativ neputincioasă împotriva unei încetiniri generalizate a economiei.

Majorarea cheltuielilor cu apărarea și infrastructura ale noului guvern german ar urma să ajute economia zonei euro, dar va dura ceva timp până când măsurile vor fi implementate, ceea ce sugerează că impulsul fiscal din acest an va fi unul redus.
Un efect ușor pozitiv al tensiunilor comerciale este acela că temerile de inflație s-au redus.Scăderea prețurilor la energie, un euro puternic și creșterea economică redusă ar putea pune presiuni în jos asupra prețurilor, ceea ce va da BCE spațiul necesar pentru a continua să reducă dobânzile și a sprijini economia.