Economia României a crescut în T III cu 4,4% față de aceeași perioadă din 2015 și cu 0,6% față de T II. Datele arată însă o temperare semnificativă

Economia României a crescut în T III cu 4,4% față de aceeași perioadă din 2015 și cu 0,6% față de T II. Datele arată însă o temperare semnificativă
scris 15 nov 2016

Economia românească a crescut în trimestrul al treilea din acest an cu 4,4%, pe serie brută, față de aceeași perioadă din 2015, iar față de trimestrul anterior, cu 0,6%, în timp ce avansul pe primele nouă luni a fost de 4,9%, arată primele estimări publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).

Datele arată o temperare semnificativă a creșterii economice față de trimestrul al doilea, când produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,5% față de trimestrul precedent, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 4,6% în trimestrul al treilea față de aceeași perioadă din 2015, după un avans de 5,8% în trimestrul al doilea și de 4,1% în primul trimestru al anului.

În ceea ce privește evoluția față de trimestrul anterior, creșterea din trimestrul al treilea, de 0,6%, este cea mai slabă din trimestrul al doilea 2015, arată seriile publicate de INS.

Analiștii se așteaptau la o încetinire a creșterii economice în trimestrul al doilea, după rezultatele peste estimări din trimestrul al doilea.

Industria românească a crescut în septembrie cu 3,3%, în ciuda continuării declinului din sectorul minier CITEȘTE ȘI Industria românească a crescut în septembrie cu 3,3%, în ciuda continuării declinului din sectorul minier

INS  nu a publicat marți detalii privind evoluția sectoarelor economice, care urmează să fie prezentate abia la începutul lunii decembrie.

În trimestrul al doilea, trei sectoare au avut o contribuție determinantă la creșterea economică.

Astfel, activitatea din agricultură a crescut cu 17,9% față de trimestrul al doilea din 2015, sectorul informații și comunicații a avansat cu 17,3%, iar comerțul  - cu 11,9%.

Statisticile oficiale arată, însă, că toate sectoarele economiei au fost pe plus în trimestrul al doilea, cele mai mici rate de creștere fiind înregistrate în tranzacții imobiliare (+1,1%) și intermedieri financiare (+1,7%).

Pentru întregul an, Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează un avans economic de 5%, în timp ce Comisia Națională de Prognoză (CNP), un organism guvernamental, mizează pe un avans de 4,8%.

Economia a primit mai mulți stimuli din partea guvernului în ultimul an.

Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajaților din sectorul public de sănătate au crescut cu 25%, o majorare similară fiind aplicată anul trecut și în sectorul educației.

În plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Pe partea fiscală, Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, impozitul pe dividende și mai multe categorii de accize au fost micșorate în acest an.

Măsurile au stimulat consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiștii.

Astfel, contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele nouă luni din acest an un deficit de 2,66 miliarde euro,  cu 142% mai mare față de aceeași perioadă din 2015, în special ca urmare a deteriorării balanței comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
economia romaniei
ins