China a anunțat o accelerare netă a creșterii sale economice în primul trimestru (+4,5% pe un an), datorită reluării activității în țară după ridicarea restricțiilor sanitare anti-Covid, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Aceste măsuri draconice, care includeau carantină obligatorie, izolări repetate, teste PCR și restricții de călătorie, au luat sfârșit în decembrie, arată G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De la introducerea lor în 2020, ele au reprezentat o lovitură majoră pentru economie, din cauza incertitudinii pe care au creat-o și a inconvenientelor pe care le-au provocat în viața de zi cu zi a chinezilor și a întreprinderilor.
Activitatea economică a reușit să se relanseze în primul trimestru, în pofida unui „mediu internațional dificil și complex”, a anunțat Biroul Național de Statistică (BNS).
Analiștii intervievați de AFP se așteptau la o revenire mai moderată (3,8%).
Este pentru prima dată din 2019 când un trimestru complet este evaluat fără impactul restricțiilor sanitare.
De la un trimestru la altul, creșterea gigantului asiatic este de 2,2%, după ce a stagnat în perioada octombrie-decembrie.
Cifra oficială de creștere a Chinei are o puternică amprentă politică, dar este în continuare atent analizată, având în vedere dimensiunea celei de-a doua mari economii mondiale.
China vizează o creștere de 5% în acest an, un obiectiv care ar putea fi dificil de atins, a avertizat premierul chinez Li Qiang.
Vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului gospodăriilor, și-au confirmat redresarea în martie (10,6% în ritm anual).
CITEȘTE ȘI Airbus și Air France, achitate în procesul prăbușirii zborului AF447 Rio-ParisAcestea au fost în contracție timp de patru luni la sfârșitul anului 2022, înainte de a-și reveni în ianuarie-februarie (3,5%).
În ultimele săptămâni, chinezii au revenit în restaurante și au început să circule din nou cu trenurile și avioanele, contribuind la relansarea serviciilor.
Luna trecută, producția industrială a crescut cu 3,9% în ritm anual, față de 2,4% în ianuarie-februarie.
Rata șomajului s-a situat la 5,3% în martie, față de 5,6% în luna precedentă.
Anul trecut, PIB-ul gigantului asiatic a crescut cu 3%, departe de ținta oficială de 5,5% și una dintre cele mai scăzute rate din ultimele patru decenii.