România va elibera vize pentru peste 15.000 de cetățeni din Bangladesh, începând cu aceste zile și până în septembrie, conform datelor analizate de Profit.ro, dar este „puțin nemulțumită” deoarece nici măcar 10% dintre bangladeshii care au mers cu locuri de muncă spre piața românească nu au rămas în țară, plecând ulterior în alte țări, precum Germania și Portugalia, transmite ministrul de Externe, Dr. AK Abdul Momen.
Profit.ro a anunțat în vara anului trecut că o misiune consulară a României în Bangladesh a acordat, în perioada aprilie-iulie, peste 5.400 de vize de muncă unor cetățeni din această țară. La ambasada României la New Delhi, India, a fost alocat atunci personal suplimentar pentru acordarea vizelor de muncă.
De ce este important: Guvernul a aprobat pentru 2021 majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000. Pentru acest an a fost păstrat nivelul de 100.000 muncitori. Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.
Mai este interesant: Profit.ro a relatat că străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați.
Anul trecut, când a semnat primele acorduri pentru ca în România să fie trimiși mii de muncitori din Bangladesh, ministrul de Externe spunea că România preferă să recruteze prin colaborarea celor două guverne, deoarece "se simte mai confortabilă" să recruteze oameni într-un mod bine reglementat.
"Nu e loc pentru intrarea ilegală acolo", a spus atunci ministrul, adăugând însă că aproximativ 860 de cetățeni din Bangladesh au intrat ilegal în Germania venind din România și că acestea vor fi trimise înapoi în Bangladesh din Germania prin intermediul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
Ultimele date relevă însă acum că sunt unele nemulțumiri dinspre partea românească.
"Din România, ei pleacă în alte țări, precum Germania și Portugalia. De ce ar trebui să le permitem bangladeshilor să vină în România dacă nu rămân? România nu poate fi o trambulină pentru a merge în alte țări", relatează ministrul de Externe din Bangladesh citând partea română.
El a descris situația ca fiind ceva nefericit.
Mugur Mihăescu, interpretul personajului Garcea în serialul umoristic Vacanța Mare și proprietarul a trei pub-uri din Centrul Vechi al capitalei, a lansat un lanț de pizzerii online, Zest Pizza, spunând recent pentru Profit.ro că va aduce angajați din Bangladesh - VEZI AICI
CITEȘTE ȘI Ministerul Sănătății: 9.802 cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore. Au fost raportate 29 de decese. Sunt 233 de persoane la ATIBangladesh și-a deschis prima misiune diplomatică în România în 1975, dar aceasta a fost închisă în 1995. România și-a închis la rândul său misiunea în 2000, dar o nouă secție consulară a fost deschisă la Dhaka, în Bangladesh, pentru a ușura recrutarea de personal necesar unor lucrări la metrou sau autostrăzile din România.