Economia americană a creat, în mai, cele mai puține locuri de muncă din ultimii aproape 5 ani

Economia americană a creat, în mai, cele mai puține locuri de muncă din ultimii aproape 5 ani
scris 3 iun 2016

Economia americană a creat doar 38.000 de noi locuri de muncă în mai, cele mai puține din ultimii aproae șase ani, comparativ cu 123.000 în aprilie, ceea ce reduce probabilitatea ca Rezerva Federală (Fed) a SUA să majoreze dobânda luna aceasta, informează MarketWatch.

Totodată, Biroul de statistică a muncii din SUA, a revizuit în scădere numărul de noi locuri de muncă din martie și aprilie. Astfel, în aprilie, companiile au creat 123.000 de posturi față de 160.000 cât fusese estimat anterior. În martie, numărul noilor locurilor de muncă a fost de 186.000, comparativ cu 208.000, cât indicau datele publicate anterior.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, rata șomajului în SUA a scăzut, luna trecută, de la 5% la 4,7%, cel mai redus nivel din ultimii nouă ani. Salariu mediu orar a avansat, în ritm lunar, cu 0,2%, la 25,59 dolari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Totuși, scăderea ratei șomajului s-a datorat, în mare parte, faptului că 458.000 de persoane au părăsit piața muncii în mai, ceea ce sugerează că găsirea unui loc de muncă a devenit mai dificilă. Rata de participare pe piața muncii a coborât pentru a doua lună consecutive, la 62,6%.

Indicatorii privind evoluția pieței muncii în mai sunt influențați de o grevă a angajaților operatorului de telefonie Verizon, care a implicat circa 35.000 de persoane. Aceștia au fost considerați șomeri, având în vedere că nu au primit salarii în perioada efectuării sondajelor pentru calcularea indicatorilor de pe piața muncii.

Oficialii Fed au sugerat luna aceasta că rata dobânzii ar putea fi majorată în iunie dacă economia va da semne de revenire și avansul lent din primul trimestru se va dovedi temporar.

BCE a majorat estimările privind inflația și creșterea economică în zona euro CITEȘTE ȘI BCE a majorat estimările privind inflația și creșterea economică în zona euro

Economia SUA a avansat cu 0,8% în primul trimestru raportat la perioada similară din 2015,  încetinind puternic față de ultimul trimestru din 2015, când a consemnat un avans de 1,4%.

Atât evoluția salariului mediu, cât și numărul locurilor de muncă sunt, pe lângă inflație, indicatori urmăriți de Fed atunci când adoptă deciziile de politică monetară. Instituția a menținut neschimbată dobânda cheie în această primăvară după ce, în decembrie 2015, a decis majorarea acesteia cu 0,25 de puncte procentuale, de la 0-0,25%, la 0,25-0,5%, exprimându-și încrederea în economia americană. La acel moment, reprezentanții băncii au declarat că se așteaptă ca rata să crească gradual în următorii ani, până la nivelul țintit pe termen lung, de 3,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
locuri de munca
piata muncii
somaj
companii
fed
crestere economica
dobanda