Petrolul oscilează în apropierea prețului de 50 dolari după reuniunea OPEC

Petrolul oscilează în apropierea prețului de 50 dolari după reuniunea OPEC
scris 3 iun 2016

Cotațiile petrolului oscilează în jurul pragului de 50 dolari/baril după primele ore de tranzacționare vineri, în condițiile în care investitorii analizează o serie de informații care indică scăderea producției și a stocurilor pe piața din SUA, dar și decizia OPEC de a nu plafona producția. 

Petrolul a coborât ieri pentru scurt timp sub nivelul de 49 dolari/baril după ce membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu au ajuns la un acord în privința plafonării producției lunare pentru a susține revenirea prețurilor, în condițiile în care Iranul dorește să continue majorarea exporturilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, Arabia Saudită a promis că “nu va inunda piața cu petrol” pentru a pedepsi ceilalți producători și a câștiga cotă de piață, ceea ce a generat un oarecare optimism în piețe, potrivit analiștilor consultați de Reuters și MarketWatch.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În jurul orei 12:00, petrolul Brent cu livrare în august se tranzacționa la 50,15 dolari/baril, în creștere cu 0,2% față de referință, în timp ce contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în iulie se apreciau cu 0,1%, la 49,23 dolari/baril.

Anul trecut au fost descoperite cele mai puține zăcăminte de petrol începând cu 1952 CITEȘTE ȘI Anul trecut au fost descoperite cele mai puține zăcăminte de petrol începând cu 1952

“Faptul că prețurile nu s-au mișcat semnificativ arată că piețele nu aveau așteptări de la reuniunea de joi în ceea ce privește un acord pentru plafonarea producției“, spune Ric Spooner, analist-șef la CMC Markets.

Deși membrii OPEC nu au reușit să ajungă la un numitor comun referitor la limitarea producției, atât Arabia Saudită, cât și Iranul, și-au îndeplinit obiectivele la reuniunea de joi.  

"Ambele părți și-au atins scopurile: producția din Iran se menține în afara oricăror constrângeri, iar politicile Arabiei Saudite, care vizează o echilibrare a piețelor prin intermediul prețurilor, rămân în picioare. Oferta de petrol din partea statelor din afara OPEC este în scădere, iar cota de piață a OPEC a crescut", potrivit BNP Paribas.

Având în vedere capacitatea limitată a Iranului de a susține majorarea producției mult peste volumele actuale, precum și angajamentul Arabiei Saudite de a nu provoca șocuri puternice și actualele întreruperi ale producției în mai multe regiuni, printre care Nigeria, Venezuela și SUA, investitorii sunt optimiști referitor la evoluția prețurilor.

"Ritmul constituirii de noi stocuri a scăzut, iar stocurile actuale vor scădea începând cu prima parte a anului 2017, ceea ce va duce la creșterea prețurilor", precizează analiștii BNP Paribas.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
brent
opec
productie