Din nou către comunism... cu Facebook

Din nou către comunism... cu Facebook
scris 28 mai 2017

Într-un discurs susținut la Universitatea Harvard, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a declarat că ar trebui explorată ideea ca oamenii să primească un venit de bază universal pentru a-și urmări ideile noi. Este o idee de-a dreptul comunistă, spune un comentator conservator.

Acum 5 ani profesorul australian Steve Keen, de la University of Western Sydney, șoca lumea financiară avansând ideea relaxării cantitative pentru oamenii simpli. Autorul portalului despre deflația datoriilor – Debt Deflation – spunea că injecțiile de lichiditate către bănci sunt ineficiente și că spirala deflaținonistă a distrugeri creditului privat nu ar putea fi oprită decât de măsura radicală de a face viramente gratuite către populație.

Urmărește-ne și pe Google News

Teza este reluată într-o altă formă chiar de către fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Într-un discurs ținut în fața promoției din acest an a Universității Harvard, aceeași pe care a părăsit-o pentru a deveni antreprenor, el a afirmat că problema tinerelor generații este aceea a lipsei unui țel. Oamenii ar trebui să-și poată urmări ideile și în acest sens nu ar fi greșit nici să primească bani gratis. „Ar trebui să explorăm idei precum un venit unversal de bază pentru oricine încearcă idei noi”, a declarat Zuckerberg.

Furia speculativă imobiliară de la Toronto, aproape de final CITEȘTE ȘI Furia speculativă imobiliară de la Toronto, aproape de final

Mai aproape de aplicabilitate, ideea relaxării cantitative pentru oameni a fost în anul 2015 când, în campania electorală din Marea Britanie, liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn a făcut promovare pentru o viitoare măsură conform căreia Banca Angliei ar fi urmat să facă emisiune de monedă și să dea acești bani guvernului britanic pentru finanțarea unor programe de investiții.

Problema banilor primiți fără muncă a fost de mai multe ori în dezbaterea economiștilor și a moraliștilor, criticii aducând obiecția că aceasta ar conduce la demantelarea reperelor meritocrației și, implicit, la distrugerea societății. Disoluția morală din regimurile socialistă de inspirație bolșevică este un argument sinoptic al acestora pentru a contracara ideea.

Ideea lui Zuckerberg este considerată ca deplasată de către comentatorul media Mark Dice, de orientare conservatoare. În opinia acestuia, fondatorul Facebook și-a împărtășit propriul vis, al unui viitor guvern comunist care să dea fiecăruia un venit universal, și de aceea a inclus acest episod la rubrica sa despre stângiștii țicniți – „Liberal Lunatics”.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
inflatie
deflatie
steve keen
mark zuckerberg
facebook
harvard