Numărul de terminale de citire a cardurilor la agenții comerciali din Grecia este de aproximativ 220.000 de aparate, la mai puțin de jumătate din necesarul avut în vedere de autoritățile guvernamentale pentru combaterea evaziunii. Rezistența mediului de afaceri este puternică. "Cash-ul nu va fi niciodată demodat", spune profesorul Antal Fekete de la o universitate canadiană.
Afacerile din Grecia nu sunt pregătite pentru expansiunea "banilor de plastic" și nu văd cu ochi buni încercările guvernamentale de a face obligatorie utilizarea cardurilor de credit sau debit pentru tranzacțiile de zi cu zi. O mare parte dintre magazine nu au încă terminale de citire a cardurilor (PoS), iar în cazul doctorilor, instalatorilor, electricienilor și avocaților gradul de acceptare este încă și mai scăzut.
Sunt observațiile ediției online în engleză a publicației elene Kathimerini care a obținut date potrivit cărora în Grecia sunt numai 220.000 de terminale PoS, mult sub nivelul de 450.000-500.000 de aparate care, potrivit Ministerului de Finanțe, ar reprezenta necesarul pentru o bună acoperire geografică și sub aspectul tipurilor de business. Este o țintă ce pare imposibilă pentru anul 2016.
Un studiu al Fundației pentru Cercetare Economică și Industrială estimează că utilizarea pe scară largă a cardurilor în plățile de zi cu zi ar fi în măsură să mărească veniturile statului elen cu sume cuprinse între 700 milioane euro și 1,6 miliarde euro anual. Statul vrea să încurajeze plățile electronice, motiv pentru care a acordat stimulentul unor scutiri de taxe pentru cetățenii greci care fac plăți prin intermediul băncilor.
Este ceva de care nu vor să audă firmele din economia reală. În pofida măsurilor de control al capitalului care lasă o parte din veniturile oamenilor disponibile doar în bănci, multe afaceri nu sunt dispuse să facă pasul către acest tip de încasări și preferă în continuare plățile cash. Chiar și majorarea cu 1,7 milioane unități a numărului cardurilor de debit, nu este capabilă să detroneze "Regele Cash".
Societatea fără cash, o teorie absurdă
O reacția absolut normală a pieței, dacă avem în vedere explicațiile lui Antal Fekete, profesor la Memorial University of Newfoundland, în Canada. Într-un interviu acordat publicației The Daily Bell, Fekete, născut acum 83 de ani la Budapesta, de unde a plecat la vârsta de 25 de ani, a respins ideea vehiculată în unele cercuri oficiale, academice și financiare potrivit căreia banii gheață ar fi ceva depășit în era tranzacțiilor digitale. "Cash-ul nu va fi niciodată demodat pentru că, prin definiție, este cel mai vandabil activ."
Adept al etalonului aur, profesorul, dimpotrivă, consideră absurde teoriile societății fără cash ("cashless society") și a "banilor electronici" despre care spune că nu pot rezista în sistem de piață concurențială cu monede având un grad de tangibilitate mai mare. Tot la capitolul conceptelor absurde Fekete include și dobânzile negative, care nu sunt altceva decât o altă manifestare a distrugerii capitalului.