Creditul acordat companiilor și populației crește ca în vremurile bune ale băncilor. Soldul a crescut cu peste patru miliarde de lei într-o lună. Care sunt explicațiile.
Creditul privat a urcat în noiembrie cu 1,9% față de octombrie, rată nemaiatinsă din vara lui 2012. Saltul înregistrat în noiembrie duce creșterea anuală la 2,3%, ceea ce sistemul bancar nu a mai văzut de trei ani, perioadă în care soldul creditului a scăzut constant.
Împrumuturile în lei au crescut cu 2,2%, o rată lunară obișnuită în ultimii doi ani, la peste 111 miliarde de lei, și cu aproape 19% în termeni anuali. Soldul aferent companiilor a crescut cu 2,3% în termeni lunari și cu 10,1% în termeni anuali. Creditul acordat populației a crescut cu 2,1% în termeni lunari și cu 30,3% în termeni anuali, la aproape 52 de miliarde de lei.
Ritmul de creștere record a creditului în lei acordat populației în anii de după criză este impulsionat de dobânzile mici, creșterea consumului și a venitului disponibil, dar mai ales de programul Prima Casă și, în parte, de conversiile din valută în lei ale creditelor în franci elvețieni, după explozia cursului monedei elvețiene. Doar Banca Transilvania a convertit din franci în lei peste 14.000 de credite.
Surprinzător este că și împrumuturile în valută au înregistrat o creștere în noiembrie față de octombrie, de 1,6%, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2013, de când Guvernul a trecut programul Prima Casă de pe finanțarea în euro pe cea în lei, după ce Banca Națională a României a luat și alte măsuri pentru limitarea expunerii la creditele în valută.
Creditul în valută acordat populației a crescut cu 2,3% față de octombrie sau cu aproape 1,3 miliarde de lei, în condițiile în care ofertele băncilor pentru credite în valută s-au împuținat, iar restricțiile impuse de BNR aproape că elimină posibilitatea de acorda credite de consum.
Cel puțin o parte din această creștere vine din faptul că grupul maghiar OTP a întors în România creditele în franci elvețieni cesionate către o societate cu răspundere limitată înregistrată în Olanda. OTP Bank, care făcea doar serviciul de colectare și relații cu clienții pentru compania olandeză, a lansat apoi oferte de conversie către 10.500 de clienți care au credite de 477 de milioane de franci.
Dacă 90% dintre clienți vor accepta oferta OTP Bank, așa cum speră oficialii băncii, atunci mare parte din suma care a intrat în noiembrie în dreptul creditării în valută va apărea în dreptul celei în lei în următoarele trei luni.
În ceea ce privește soldul împrumuturilor în valută, acesta a scăzut, în termeni anuali, cu 10,6%.
În pofida dobânzilor din ce în ce mai mici, depozitele privaților au continuat să crească în noiembrie, cu 1,6% față de octombrie și 7,3% față de anul anterior, la 237,3 miliarde de lei.
Statul se împrumută mai mult
Și creditul guvernamental a crescut în noiembrie, cu 2,4% față de octombrie și 4,9% față de noiembrie 2014, la 86,4 miliarde de lei.