Creanțele cesionate vor putea fi valorificate fără impunerea unei limite de valoare, deși senatorii votaseră anul trecut un proiect de lege care stabilea că orice tip de creanță poate fi valorificată doar până la dublul sumei din valoarea de cesiune prevăzută în contract.
Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii PSD și PNL în 2015, și, în pofida împotrivirii Guvernului, condus atunci de Victor Ponta, Senatul a aprobat, în luna octombrie a aceluiași an, inițiativa legislativă respectivă.
Aceasta limita plafonul maxim până la care creanțele cesionate pot fi recuperate de către deținătorul creanței, stabilind că orice tip de creanță poatae fi valorificată până la maximum dublul sumei din valoarea de cesiune prevăzută în contract, fără a putea depăși valoarea debitului principal restant.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inițiatorii mai propuneau ca recuperarea efectivă a creanței să poată fi realizată și în rate, conform negocierii dintre debitor și creditorul cedent, respectiv cesionarul.
Ajunsă recent în dezbaterea comisiei de specialitate de la Camera Deputaților, propunerii legislative i-a fost întocmit un raport negativ pentru votul în plen al deputaților.
Comisiile de specialitate recomandă, astfel, deputaților să respingă proiectul, subliniind că inițiativa legislativă nu stabilește sfera de aplicabilitate, nu distinge între diferitele tipuri de creanțe, categorii de titulari sau deținători de creanțe și nici nu stabilește condițiile în care se realizează valorificarea creanțelor cesionate.
”Aceasta poate fi de natură a crea confuzii în aplicare, contravenind astfel, principiului constituțional al predictibilității și stabilității normelor juridice”, susțin deputații din comisiile de specialitate.
CITEȘTE ȘI Ponderea străinilor care vin pentru city break în Capitală s-a dublat în ultimii cinci aniNici Guvernul Cioloș, nici Guvernul Grindeanu nu susțin proiectul, având în vedere că, între timp, regulile în creditarea ipotecară, cel puțin, au fost schimbate și noii debitorii vor putea fi mai greu executați silit.
Guvernul a aprobat cu întârziere, în septembrie anul trecut, ordonanța de urgență prin care transpune ultima directivă a creditelor ipotecare. Băncile sunt obligate să caute soluții pentru reducerea poverii financiare în cazul debitorilor cu probleme, înainte să recurgă la executarea silită, dar de aceste prevederi vor beneficia, însă, doar cei care au luta credite de la dat ordonanței.