Omul de afaceri George Copos, care controlează producătorul de motoare electrice pentru electrocasnice Ana IMEP prin offshore-ul cipriot Megapearl Limited, a decis, pe 29 decembrie anul trecut, să-și acorde dividende în valoare de aproape 20 milioane lei (circa 4,4 milioane euro) din rezervele companiei și a luat act, totodată, de demisia din funcția de administrator al societății a ginerelui său, americanul de origine columbiană Diego Prada.
Astfel, Copos a hotărât, în AGA, ca, din rezervele de 32,18 milioane lei constituite de Ana IMEP din profiturile nete ale anilor precedenți, 5,49 milioane lei să fie destinați acoperirii pierderilor consemnate în 2013, iar 5,07 milioane lei – anulării titlurilor de participare la fuziunea de anul trecut cu societatea Ana Production Investments.
Restul de 21,62 milioane lei vor fi distribuți ca dividende acționarilor. George Copos, prin Megapearl Limited, controlează 92,234% din capitalul Ana IMEP, ceea ce înseamnă că i se cuvin dividende de aproape 20 milioane lei (circa 4,4 milioane euro).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tot atunci, AGA de la Ana IMEP a luat act de demisia administratorilor societății, Diego Prada și Mihail Vicențiu Ionescu.
Diego Prada este ginerele lui George Copos, soțul fiicei acestuia, Alexandra Copos. Prada a fost și director executiv al Ana IMEP până în noiembrie anul trecut, când, potrivit publicației locale Jurnalul de Argeș, și-a demisia și din această funcție. Aceeași sursă susține că unul dintre motivele demisiei ar fi fost chiar diferențele de concepție asupra businessului dintre Prada și socrul său, eliberat din penitenciar în aprilie 2015.
În perioada 2009-2014 inclusiv, cu excepția anului 2013, când a avut pierderi de 7,11 milioane lei, Ana IMEP a consemnat profit în fiecare dintre ani. Cumulat, adică ținând cont de pierderea din 2013, profitul net al perioadei s-a ridicat la 47,89 milioane lei. Cel mai bun an a fost 2011, cu un profit de 48,35 milioane lei.
În schimb, în intervalul menționat, numărul de salariați s-a redus în fiecare an, efectivul de angajați scăzând cu 58%, de la 620 de persoane în 2009 la 261 în 2014.
CITEȘTE ȘI Ștergerea de datorii a "provocat" Oltchim un profit net de peste 519 mil. euro anul trecutGeorge Copos a fost eliberat în aprilie anul trecut din penitenciar, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare dictată de instanță în dosarul "Loteria I". George Copos a scris cinci lucrări științifice în penitenciar
În momentul în care a primit această pedeapsă, Copos se afla deja încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani și opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.
Copos mai are un dosar, cunoscut ca "Loteria II", în care este judecat pentru manipularea pieței de capital, spălare de bani, fals în înscrisuri și folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea, pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, de instrumente financiare la care aceste informații se referă.
CITEȘTE ȘI AGA Tarom în ajun de Revelion: daune pentru Pascariu, Prunariu&Co, constatări tardive, amânări și bune intențiiÎn iunie anul trecut, Tribunalul București a decis achitarea lui Copos, a Cameliei Voiculescu și a celorlalți 11 inculpați din dosarul Loteria II, în care sunt acuzați de manipularea pieței de capital, însă DNA a contestat achitarea, contestația judecându-se în prezent la Curtea de Apel București.
Una dintre acuzațiile procurorilor din dosarul Loteria II se referă chiar la compania Ana IMEP. Astfel, Copos și Camelia Voiculescu sunt suspectați că au manipulat piața de capital, scopul fiind ca Copos să ajungă să dețină 90% din capitalul societății argeșene și să o delisteze de pe platforma Rasdaq de la BVB cu costuri mai mici decât cele presupuse de metoda uzuală și legală, de lansare a unei oferte de preluare către acționarii minoritari.
Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos ar fi împrumutat 2,35 milioane lei de la Grivco, grup de firme controlat de Dan Voiculescu, și apoi a finanțat achiziția de către această societate a unui pachet de acțiuni la Ana IMEP, care ulterior au fost cesionate pentru 2,48 milioane lei. Faptele ar fi avut loc în aprilie 2004, la două luni după ce după ce George Copos a fost ales senator de Argeș din partea Partidului Conservator.