Nextebank a primit autorizație de la Banca Națională a României pentru a participa la majorarea capitalului Băncii Comerciale Carpatica și va subscrie în următoarele zile acțiunile puse la dispoziție pentru a prelua circa 47% din capitalul instituției de credit, a declarat, pentru Profit.ro, președintele Consiliului de Administrație al Nexte, Horia Manda.
Potrivit mai multor surse Profit.ro, Nextebank ar fi făcut o ofertă și pentru acțiunile deținute de Ilie Carabulea, însă Manda nu a dorit să comenteze această informație. Omul de afaceri este managing partner al fondului de investiții Axxess Capital, care deține prin EEAF Financial Services BV 98% din acțiunile Nexte.
La rândul său, Ilie Carabulea a refuzat să confirme informația, motivând că în discuțiile privind acțiunile de la Banca Carpatica l-a mandatat pe unul dintre fiii săi să poarte orice negocieri. Carabulea deține o participație directă de 41,2718% din titlurile Carpatica.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit înțelegerii, Nextebank trebuie să subscrie aproape 100 de milioane de lei până cel târziu vineri, 29 ianuarie.
Inițial, acționarii Carpatica au decis ca preluarea băncii să fie realizată de fondul de investiții JC Flowers, dar tranzacția era condiționată și de preluarea Piraeus Bank România, operațiune respinsă, însă, de către banca-mamă din Grecia.
Nextebank și-a anunțat opțiunea de a solicita ulterior aprobarea acționarilor Băncii Carpatica pentru fuziunea prin absorbția Nexte de către BCC. În acest fel, Axxess Capital ar urma să ajungă acționar majoritar al Băncii Carpatica și în cazul în care Ilie Carabulea nu va accepta oferta de cumpărare înaintată de Nextebank.
În primăvara anului 2014, BNR a suspendat drepturile de vot ale lui Ilie Carabulea și Corneliu Tănase, care dețin împreună aproape 53% din acțiunile Carpatica, după ce Carabulea a fost arestat preventiv într-un dosar în care omul de afaceri era cercetat pentru cumpărare de influență și dare de mită.
A urmat o perioadă de incertitudini și încercări repetate ale managementului și acționarilor de a găsi un cumpărător care să poată susține financiar banca. De la mijlocul anului trecut, BCC are interdicție pusă de BNR pentru acordarea de credite. În aceste condiții, BCC nu a putut nici să restructureze sau să refinanțeze creditele din portofoliu.
La finele anului trecut, BCC a înregistrat o pierdere de 85,4 milioane de lei și a ajuns cu solvabilitatea la 7%. Solvabilitatea băncii a trecut, astfel, sub pragul minim de 8%.
Capitalurile proprii ale băncii au scăzut cu 82 de milioane de lei, la 142 de milioane de lei. Capitalul social al băncii a fost diminuat, în octombrie, cu 204,5 milioane de lei, pentru acoperirea pierderilor anterioare, iar, la majorarea de capital din decembrie, aportul adus de acționari, în baza dreptului de preferință, a fost de numai 11,5 milioane de lei.
Activele băncii au scăzut cu 5%, la 3,1 miliarde de lei, ca urmare a diminuării soldului creditelor. Excesul de lichiditate al băncii, care are o rată de credite/depozite de 36%, a fost plasat în titluri de stat.
Carpatica are o rată a creditelor neperformante de 39,4%, mult peste media sistemului bancar, în condițiile în care, anul trecut, a scos în afara bilanțurilor credite de 227 de milioane de lei, provizionate integral.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește o amnistie fiscală pentru declararea voluntară a averilor ascunseNextebank avea active de 1,2 miliarde de lei la finele anului trecut, în creștere de la 990 de milioane de euro în luna mai 2014. Banca avea fonduri proprii de 185 de milioane de lei la finele anului trecut, în scădere de la 222,5 milioane de lei în mai 2014. În acest interval, solvabilitatea a scăzut de la 60% la 31%, dar se află cu mult peste pragul recomandat de BNR de 10%.
Nextebank avea, la sfârșitul lui 2015, un portofoliu de credite brut de 628 de milioane de lei, față de 550 de milioane de lei în mai 2014.