Consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, și-a lansat în ultimele zile ale lunii decembrie propria pagină web, care are publicat în deschidere un interviu acordat la mijlocul anului trecut Profit.ro, “În politica economică, decidenții trebuie să învețe din greșelile trecutului”.
Pagina web cuprinde mai multe interviuri, discursuri și articole publicate de consilierul prezidențial în ultimii ani pe teme economice diverse, de la macroeconomie la fiscalitate sau politică monetară.
Unul dintre articole, din februarie 2013, se referă la “Simplificare fiscală absolută: desființarea impozitului pe profit“. Marinescu propunea desființarea impozitului pe profit și înlocuirea sa cu “un impozit elementar de 1-2% asupra cifrei de afaceri sau chiar în regim regresiv! E simplu, la fiecare 100 de lei încasați, 1 leu intră în buzunarul statului. Ușor de conceput, de calculat și de administrat, odată ce s-ar simplifica poate peste un sfert din Codul fiscal actual.” Profesorul de economie Bogdan Glăvan observă că este “interesant, chiar amuzant”, că “această abordare de bun-simț (a consilierului prezidențial - n.r.) pare să fi fost preluată tocmai de PSD, care în noul program de guvernare a promis practic extinderea tratamentului fiscal favorizant pentru microîntreprinderi”. Glăvan se referă la propunerea PSD de extindere a plafonului pentru care microîntreprinderile pot opta pentru impozitarea cifrei de afaceri de la 100.000 de euro la 500.000 de euro cu o cotă de 2% (pentru microîntreprinderile cu un singur angajat) sau cu una de 1% (pentru micoîntreprinderile cu 2-9 angajați). În plus, programul PSD prevede și o cotă de 0% de impozit pe profit în cazul centrelor de cercetare-dezvoltare.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Cosmin Marinescu, consilierul economic al președintelui: În politica economică, decidenții trebuie să învețe din greșelile trecutuluiÎn interviul acordat în luna mai a anului trecut Profit.ro, Cosmin Marinescu analiza și efectul reducerii TVA (care de la 1 ianuarie 2017 s-a mai diminuat cu un punct procentual, de la 20 la 19%) asupra economiei: “Reducerea TVA, pe de o parte, creșterea salariilor, pe de altă parte, au condus la creșterea consumului cu circa 20% în primele luni din 2016 față de 2015. Astfel, mare parte din creșterea economică din 2016 va fi bazată pe consum. Firește, este prematur să vorbim despre schimbarea modelului de creștere economică, de la creșterea bazată pe exporturi, așa cum au stat lucrurile în 2013, la creșterea economică bazată pe consum din 2015 și 2016. Pe de altă parte, nu este nimic rău în creșterea consumului, cu condiția să fie una sustenabilă, adică bazată pe creșteri durabile în planul productivității și al veniturilor. Însă, în condițiile unei explozii a consumului, care s-ar putea risipi în creșterea importurilor, există și riscul de a vedea că, vorba poetului, „ce e val, ca valul trece”. De aceea trebuie avute în vedere, mai degrabă, bazele creșterii economice sustenabile, anume investițiile și îmbunătățirea productivității.”