Garanția de participare pentru contractele de achiziții publice cu o valoare estimată mai mică de 25 milioane de euro nu va putea depăși 1% din valoarea contractului respectiv, a decis Guvernul. Măsura fusese anunțată în premieră de Profit.ro și vine după ce, în septembrie, Executivul tăiase facilitățile acordate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) la licitațiile publice, stârnind astfel protestul mediului de afaceri.
Potrivit informațiilor prezentate deja de Profit.ro, Executivul pregătea reducerea garanției de participare cerută participanților la procedurile de achiziții publice, care este, de regulă, de 2% din valoarea contractului. Garanția de participare urma astfel a fi redusă la 1% din valoarea estimată pentru contractele de achiziție publică sub pragul de 25 milioane euro, echivalentul în lei.
Guvernul a adoptat miercuri această măsură printr-o hotărâre care modifică normele metodologice aferente noului pachet legislativ privind achizițiile publice.
Actul normativ elimină, totodată, obligația operatorilor economici de a prezenta în original instrumentul de garantare prin care a fost constituită garanția de participare.
Astfel, instrumentul de garantare trebuie să prevadă că plata garanției de participare se va executa necondiționat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declarației acestuia cu privire la culpa persoanei garantate, și se prezintă autorității contractante cel mai târziu la data și ora-limită de depunere a ofertelor.
Guvernul a adus totodată o serie de clarificări privind componența comisiilor de evaluare, în sensul că din aceste comisii pot face parte membri aparținând compartimentelor din cadrul entității contractante, iar în cazul în care beneficiarul final al contractului/acordului-cadru este o altă entitate contractantă pot face parte din comisie membri aparținând respectivei entități contractante.
În ceea ce privește condițiile în care o ofertă poate fi respinsă de către comisia de evaluare ca fiind inacceptabilă și neconformă, actul normativ include și cazul în care răspunsul transmis nu clarifică eventualele neconcordanțe sau nu a depus dovada constituirii garanției de participare la data limită de depunere a ofertelor.
Printr-o ordonanță de urgență adoptate de Guvern în septembrie, întreprinderile mici și mijlocii nu mai beneficiau de facilități pentru acces la achizițiile publice de produse, lucrări și servicii, precum reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție.
Guvernul a anulat aceste facilități, argumentând că oficialii Comisiei Europene consideră că există o discriminare față de firmele care nu au acest statut și, ca urmare, România ar putea fi sancționată de forurile comunitare.
Executivul arăta, totodată, că noul cadru legal în domeniul achizițiilor publice, adoptat pe parcursul acestui an, conține o serie de prevederi care promovează accesul IMM la această piață, cum ar fi faptul că împărțirea pe loturi a contractului de achiziție publică devine regulă, autoritățile contractante având obligația de a justifica decizia de a nu recurge la atribuirea contractului pe loturi.
CITEȘTE ȘI Primăriile vor avea preempțiune la cumpărarea apartamentelor executate silit pentru restanțe la întreținereDe asemenea, introducerea unui mecanism care să permită plăți directe către subcontractanți ar facilita indirect, în opinia Guvernului, accesul IMM la piața achizițiilor publice, având în vedere că, în multe situații, subcontractanții sunt întreprinderi mici și mijlocii.
Argumentele Guvernului nu au convins mediul de afaceri, iar, la data respectivă, Consiliul Național pentru IMM a transmis că un număr mare de firme vor fi afectate de ordonanță. În acest sens, organizația a propus ca toți operatorii economici să beneficieze de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de produse, lucrări și servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro.