Vicepreședintele CFA România, Adrian Codîrlașu, consideră că o mare problemă a Uniunii Europene o reprezintă reglementarea extrem de stufoasă și a menționat că pentru orice lucru sunt sute de pagini de legi. El a explicat că Statele Unite atrag tocmai printr-un mediu mult mai prietenos pentru investiții și inovare.
Adrian Codîrlașu a declarat la cea de-a cincea ediție a evenimentului News.ro – ROINVEST că Uniunea Europeană are o problemă de competitivitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Uniunea Europeană are o mare problemă de competitivitate și vedem că dacă după criza din 2008-2009, Uniunea Europeană și Statele Unite au pornit cam de la același nivel, vedem acum, Statele Unite sunt cam cu 40% ca și PIB, peste Uniunea Europeană. Cred că un mare factor care a determinat lucrurile acestea e suprareglementarea din Uniunea Europeană, despre care a vorbit și domnul Draghi în raport”, a afirmat Adrian Codîrlașu.
El a dat ca exemplu domeniul AI și a precizat că în acest capitol Uniunea Europeană s-a întrecut pe ea însăși, pentru că a reglementat ceva ce nu are.
”Companiile de AI sunt în Statele Unite nu sunt în Uniunea Europeană. Și vedem, când și România a avut o companie care lucra în acest sector, era lider global la momentul respecti. Unde s-a listat? Pe Nasdaq. Unde s-a înregistrat? În Statele Unite. Atrag Statele Unite tocmai printr-un mediu mult mai prietenos pentru investiții și inovare, companiile de tehnologie din întreaga lume și cele din Europa tot acolo se duc să fie listate. Deci aici cred că e o mare problemă a Uniunii Europene, reglementarea extrem, extrem de stufoasă. Adică pentru orice lucru sunt sute de pagini de legi”, a mai declarat vicepreședintele CFA România.
El a mai precizat că economia românească pierde din competitivitate.
”Să mă întorc la economia românească. Se vede că pierdem competitivitate, că vedem impulsul fiscal care l-am dat în economie și rezultatul, undeva la 0,7% creștere de PIB în prima jumătate a anului, poate 1% scoatem în acest an, deși datele cu frecvență lunară arată în continuare o încetinire. E adevărat lucrul ăsta vine peste o încetinire a Uniunii Europene, chiar o stagnare. Vedem Germania a avut trei trimestre consecutive de scădere economică, în al patrulea, ultimul, a ieșit pe zero. Dar, clar, Uniunea Europeană încetinește, ne afectează lucrurile acestea și pe noi, și să avem noroc să nu intre America în recesiune, că atunci va afecta întreaga piață globală”, a transmis Adrian Codîrlașu.
El a explicat că atunci când piețele funcționează normal, deficitul ridicat poate fi finanțat, dar problemele apar dacă se întâmplă un eveniment pe piețele globale.
”Asta-i problema noastră, având acest deficit ridicat, când piețele funcționează normal, cum funcționează, cum va fi ok de finanțat de dus mai departe. Riscul e dacă apare un eveniment care să ducă la o versiune puternică de risc pe piațele globale. Ăsta, de fapt e riscul care ni-l asumăm ca economie”, a mai declarat vicepreședintele CFA România.