Companiile americane se confruntă cu un val de demisii

Companiile americane se confruntă cu un val de demisii
scris 16 nov 2021

Companiile americane se confruntă cu valuri de demisii din partea angajaților. În SUA se înregistrează record după record al numărului de plecări. Există multe oportunități și atunci oamenii pleacă spre un job considerat mai bun. Este o situație care pune presiune și mai mare asupra salariilor și, mai departe, reprezintă gaz pe foc pentru inflația care deja este la un record al ultimelor trei decenii.

Economia americană a raportat pentru septembrie peste 10 milioane de locuri de muncă pentru care se căutau angajați. Este un deficit acut de forță de muncă, iar opțiunile pentru angajați generează valuri de demisii, scrie Digi 24

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Companiile din aproape toate industriile concurează pentru a atrage muncitori. Datele arată că sunt trei milioane de oameni mai puțini în comparație cu nivelurile de dinaintea pandemiei.

Lupta pentru muncitori a impulsionat creșterea salariilor la un ritm anual de 4,9% în octombrie, deși aceasta a fost depășită de inflație, ceea ce reprezintă  o scădere a câștigurilor reale, arată Reuters.

Încredere în piața muncii. Din ce domenii pleacă cei mai mulți omeni

Renunțările la locurile de muncă au crescut cu aproximativ 164.000 în septembrie, ridicând totalul la un nivel record de 4,4 milioane.

Rata de renunțare reflectă, pe de altă parte, încrederea îm piața muncii, deoarece lucrătorii pleacă atunci când sunt mai siguri în capacitatea lor de a-și găsi un nou loc de muncă.

Aproape 56.000 de oameni au renunțat la locuri de muncă în industria artelor, divertismentului și recreării, în timp ce 47.000 au plecat din celelalte servicii. În sectorul educației de stat și locale au plecat 30.000 de angajați.

FOTO Trump își vinde hotelul de lux din Washington CITEȘTE ȘI FOTO Trump își vinde hotelul de lux din Washington

Presiunea asupra salariilor mărește pericolul inflației

Mobilitatea și deficitul generează însă o presiune asupra salariilor, care va avea ca efect un nou impuls asupra inflației. Indicele prețurilor de consum  în Statele Unite a urcat în octombrie la 6,2% și reprezintă cea mai mare creștere anuală din 1990. Un sondaj al Universității din Michigan arată consternarea în rândul consumatorilor, care au senzația că economia a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, puțini dintre ei considerând că autoritățile iau măsuri suficiente pentru a combate inflația.

Rezerva Federală a rezistat până acum apelurilor de a lua măsuri mai puternice pentru a combate o inflație peste așteptări, argumentând că aceasta rămâne tranzitorie, chiar dacă  va persista și anul viitor. Deocamdată va încetini tiparnița de bani - reduce programul masiv de cumpărare de obligațiuni luna aceasta, măsură considerată ca un precursor al creșterii ratelor dobânzilor de la nivelul lor actual care este aproape de zero. Investitorii se așteaptă în prezent la o creștere a dobânzii cheie la jumătatea anului 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
demisii
locuri de munca