Comisia Europeană alocă 266 milioane euro pentru extinderea sistemului de cadastru din România, în special în zonele rurale. Sub un sfert din proprietățile din țară sunt în cartea funciară

Comisia Europeană alocă 266 milioane euro pentru extinderea sistemului de cadastru din România, în special în zonele rurale. Sub un sfert din proprietățile din țară sunt în cartea funciară
scris 14 ian 2019

Comisia Europeană a aprobat un proiect prin care sunt alocate aproximativ 266 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) pentru extinderea ariei de acoperire a sistemului de cadastru din România, în special în zonele rurale.

Finanțarea din partea UE va fi utilizată pentru a realiza înregistrarea terenurilor din zonele rurale în registrul de carte funciară, pentru scanarea și arhivarea registrelor existente, formarea personalului implicat în aceste activități, stimularea utilizării tehnologiei informației și comunicațiilor pentru serviciile de înregistrare, precum și pentru a îmbunătăți felul în care este gestionat și monitorizat proiectul.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul german al Sănătății cere reglementări UE pentru a opri migrația medicilor CITEȘTE ȘI Ministrul german al Sănătății cere reglementări UE pentru a opri migrația medicilor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Acest proiect finanțat prin politica de coeziune vine în sprijinul persoanelor care trăiesc în mediul rural, protejând drepturile de proprietate ale acestora. Proiectul va facilita totodată accesul proprietarilor de terenuri la fondurile UE și va contribui la dezvoltarea economică a acestor regiuni, întrucât o securitate juridică sporită va stimula investițiile și va accelera implementarea acelor proiecte de infrastructură care sunt cruciale”, afirmă comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.

În prezent, mai puțin de un sfert din totalul proprietăților din România sunt înregistrate în cartea funciară. Acest proiect finanțat de UE acoperă 660 de unități administrative din șapte zone rurale din România, respectiv aproximativ 25% din teritoriul național, el fiind complementar procesului național de finalizare a cartografierii și includerii proprietăților în baza de date digitalizată a registrului central de carte funciară.

Potrivit informațiilor prezentate luna trecută de Profit.ro, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a reușit să înregistreze până acum în cadastru aproximativ patru milioane de hectare de teren agricol, adică aproximativ 40% din total, și mai are la dispoziție doar doi ani pentru a face actele pentru încă atât, altfel fermierii riscă să nu își mai primească subvențiile.

Conform reglementărilor Uniunii Europene, începând cu anul 2020 se va trece la plata unică a subvenției pe fermă. Astfel, sectoarele cadastrale care includ terenuri agricole ce fac obiectul subvențiilor au prioritate la înregistrare, deoarece fermierii nu mai pot încasa banii fără acte de cadastru din 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeama
romania
cadastru
fonduri ue
proiect european