Comisarul european pentru piața digitală nu este de acord cu reglementarea serviciilor de tip Uber sau Airbnb

Comisarul european pentru piața digitală nu este de acord cu reglementarea serviciilor de tip Uber sau Airbnb
scris 28 apr 2017

Vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat vineri, în cadrul unei întâlniri cu oficiali români, că nu este de acord cu o reglementare în cazul serviciilor Uber sau Airbnb, deoarece o astfel de măsură ar putea să descurajeze inovația.

Întrebat ce părere are despre servicii precum Uber, oficialul european a spus că își exprimă susținerea pentru economia colaborativă, segment din care face parte și Uber, deoarece aduce inovație, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

“Economia colaborativă este un fenomen nou. (…) Trebuie să colectăm informații despre ce este bine, ce este rău, care sunt acuzațiile și dacă avem suficiente dovezi atunci putem interveni(…) Nu cred că este o soluție să reglementezi servicii precum Uber, (…) ci este mai important cum să vezi cum să protejezi consumatorul”, a declarat Ansip, care a subliniat că aceste servicii sunt foarte populare în multe țări.

“Cred că este o oportunitate mare pentru România, pentru tinerii antreprenori care găsesc soluții. Nu putem opri progresul. Întrebarea este dacă noi participăm sau nu?”, a completat vicepreședintele Comisiei Europene.

Oficialul european a avertizat că o mare provocarre este lipsa de încredere, de aceea Comisia Europeană vrea să creeze un mediu în care să stimuleze încrederea între oameni.

Comisarul european consideră că trebuie discutat modul de impozitare a acestor servicii, dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui ca aceste servicii să fie interzise.

Guvernul a modificat normele de aplicare a Codului fiscal în ceea ce privește impozitul pe profit CITEȘTE ȘI Guvernul a modificat normele de aplicare a Codului fiscal în ceea ce privește impozitul pe profit

Legat de amploarea acestui fenomen, vicepreședintele Comisiei Europene a dat exemplul Japoniei, țară care a luat în calcul servicii de cazare de la Airbnb sau serviciile de transport ocazional de persoane de la Uber pentru elaborarea strategiei pentru Jocurilor Olimpice pe care le va organiza în 2020.

Uber este o companie care oferă servicii de ride sharing în toată lumea. În România, compania oferă service în București, Cluj, Brașov și Timișoara.

Ca și în alte regiuni ale lumii, Uber nu a scăpat nici în România de acuzațiile de concurență nelegală.

În acest context, aproximativ 800 de transportatori, majoritatea taximetriști, au protestat miercuri în fața Guvernului față de ceea ce ei numesc pirateria din domeniul transportului de persoane, desfășurată în special prin platforma Uber.

O delegație a transportatorilor a fost primită la Guvern de ministrul Consultării Publice și al Dialogului Social, Gabriel Petrea, iar apoi o parte a transportatorilor au început să plece, după ce ar fi ajuns la un acord cu Guvernul privind promovarea Ordonanței de Urgență (OUG) pentru modificarea a două articole de lege care sancționează activitatea neautorizată de transport.

Ulterior, reprezentanții Uber România au anunțat că au primit asigurări de la miniștrii cu care s-au întâlnit joi că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul Uber și nici șoferii parteneri.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, cu privire la nemulțumirile taximeștrilor, că înțelege că există lucruri care nu sunt reglementate, ce trebuie rezolvate, însă nu prin încălcarea drepturilor altora, fiind nevoie de o dezbatere publică și un proiect de lege în acest sens, nu de OUG. El a precizat că "în niciun caz" nu va fi emisă OUG.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisar european
uber
airbnb