Cionca, CITR Group: Băncile arată disponibilitate pentru a credita companiile în dificultate, dar normele BNR nu o permit

Cionca, CITR Group: Băncile arată disponibilitate pentru a credita companiile în dificultate, dar normele BNR nu o permit
scris 15 mar 2016

România are cele mai multe insolvențe din Europa de Est raportat la companiile active, spune Andrei Cionca, președintele CITR Group, companie care se ocupă cu administrarea insolvențelor. Unul dintre motivele pentru care un număr așa de ridicat de companii iau calea falimentului este pentru că atunci când au dificultăți financiare nu primesc lichiditate de la bănci, care deși ar vrea să crediteze selectiv, sunt oprite de regulamentele BNR, spune Cionca.

Situația României la nivel macro s-a îmbunătățit anul trecut, dar problemele la nivel micro persistă, spune Cionca. Afluxul de cash la nivelul economiei nu a ameliorat situația întreprinderilor mici și mijlocii.

Urmărește-ne și pe Google News

“Peste 50% dintre companiile de impact sunt în dificultate. Aceste intrări de cash nu rezolvă problema de lichiditate a companiilor. România este, în esență, o țară de întreprinderi mici și mijlocii”, a declarat Cionca, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României.

Numărul insolvențelor noi s-a înjumătățit anul trecut, pierderile s-au dublat la 2,6 miliarde de lei, iar gradul de îndatorare a crescut cu un sfert față de 2014.

Ambasadorul Marii Britanii: Serviciile sunt esențiale pentru România, iar 2016 e crucial pentru reforma achizițiilor publice CITEȘTE ȘI Ambasadorul Marii Britanii: Serviciile sunt esențiale pentru România, iar 2016 e crucial pentru reforma achizițiilor publice

“Toate aceste companii care sunt în dificultate au nevoie de finanțare”, adaugă Cionca.

Unul dintre motive este acela că sectorului bancar îi este aproape interzis să finanțeze aceste firme cu probleme.

“De multe ori, discutând cu băncile creditoare, ar avea disponibilitatea sau înțeleg că există în aceste companii locuri unde pot crea plusvaloare. Din păcate, normele bancare, ale BNR, nu permit acest lucru, pentru că orice finanțare nouă acordată unei companii în dificultate trebuie provizionată”, a explicat Cionca.

El a făcut apel la Banca Națională să schimbe acest regulament. “O simplă regulă pe care am putea să o îmbunătățim”, a afirmat Cionca.

Riscul e ca aceste companii să dispară și economia să se bazeze pe forța companiilor multinaționale, locale sau străine.

“Fie însănătoșim aceste companii care sunt în dificultate, fie ne bazăm pe multinaționale, care pot să tracteze după ele aceste IMM”, a adăugat Cionca.

El consideră că și statul, prin reglementarea rigidă, are un rol neconstructiv în insolvență.

Cionca, CITR Group: Băncile arată disponibilitate pentru a credita companiile în dificultate, dar normele BNR nu o permit
viewscnt
Afla mai multe despre
growth forum
insolventa